Magcom-telefoner snart tilbake i salg

Trondheims-selskapet Q-Free satser friskt. Snart skal Magcom være tilbake i salg og selskapet skal hente inn penger for å videreutvikle telefonen.

Ingen skal anklage Q-Free for å være feige. Selskapet bak den såkalte køfribrikken har overtatt Magcom og skal satse igjen der Magcom feilet. Ikke bare ble telefonen for dyr, men Magcom klarte ikke å hente inn mer penger.

Q-Free skal likvel starte opp produksjonen igjen og planlegger å hente inn en større sum i et enda svartere marked for å finansiere videre utvikling. Men det er én stor trøst: Q-Free fikk Magcom svært billig. Bobestyrer Christen Large forteller til Adresseavisa at Q-Free bare betalte 5,5 millioner kroner. Med på lasset følger 13 gjenværende ansatte (syv har sluttet), en ferdig telefon og egenutviklet programvare. - Vi verdsetter Magcom på en annen måte enn teleselskapene. Magcom gir oss teknologi vi trenger, sier Geir Ove Kjesbu, viseadministrerende direktør i Q-Free til digi.no.


Kjensbu skal bli sjef i det Oslo-baserte mobiltelefonselskapet.

Han forteller at Q-Free vil tilpasse Magcom-telefonen til transportbransjen. Kjensbu vil ikke utdype dette, men Magcom-telefonen kan med sin store skjerm (eller en enda større skjerm) egne seg som dataterminal i en lastebil. Bildet over viser Magcoms største fordel - at telefonen har en innebygget fullverdig nettleser. Selv om den stokker om digi.nos forside får du lest alt.

Men først kommer den første versjonen av Magcom tilbake i salg.

- Vi skal rekke julesalget, lover Kjensbu og indikerer dermed en salgsstart senest i midten av november.

Kjesbu lover også brukerstøtte og oppgraderinger til folk som kjøpte telefon av Magcom.

Men før dette får Q-free det svært travelt. Selskapet har ikke inngått noen produksjonsavtale med den tidligere produsenten Flextronics eller noen andre. Q-Free har heller ikke skaffet seg avtaler med butikkjeder eller andre som skal selge telefonen. Med denne knappe tidsfristen har Q-free neppe tid til å endre noe. Telefonen som kommer i salg blir derfor trolig helt lik Magcom-telefonen.

Den største utfordringen for Q-Free blir trolig kapital. For Kjensbu medgir at selskapet vil trenge mer penger for å kunne slåss med giganter som Nokia, Ericsson og Siemens. Men det var nettopp her Magcom snublet og etter terrorangrepet i USA har markedet trolig tørket helt inn.

- Dette er et kjempegodt produkt. Så synd for Magcom at de uforskyldt havnet midt oppi kapitaltørken i investormarkedet. Ellers hadde telefonen blitt en salgssuksess, sier Q-Free-gründer Kai Bogen til Adresseavisa.

Men også Q-Free kan komme til å trenge penger utenfra etter hvert. Ambisjonene er store.

- Vi har nok penger for en stund fremover. Men senere kan nok spørsmålet om ny kapital dukke opp, sier Bogen til Adresseavisa.

Kjesbu lover i tillegg å senke prisen på Magcom-telefonen, selv om han ikke tror komponentene er blitt noe særlig billigere enn siden sist. I forrige runde kostet Magcom rundt 6500 kroner.

- Vi har ikke satt markedsprisen ennå, men det vil bli en endring, lover han.

Til toppen