Magcoms telefon er en beta-versjon

Mobiltelefonen Magcom lanserte i dag er egentlig en beta-versjon, men det tør ikke selskapet å innrømme. Dommen bør vi derfor vente med.

Mobiltelefonen Magcom lanserte i dag er egentlig en beta-versjon, men det tør ikke selskapet å innrømme. Dommen bør vi derfor vente med.

Magcoms lansering av sin mobiltelefon kan bli et skolebok-eksempel i hvilke valg og risiki du må ta når du skal inn ett ganske modent marked. Markedet domineres av aktører som Nokia og en rekke andre store aktører. De har titusenvis av utviklere, fabrikker, etablert teknikk, forhandlerapparat og ikke minst et merkenavn.

Men den raske tekniske utviklingen gir Magcom en mulighet. Nå skal mobiltelefoner kombineres med lomme-datamaskiner i èn enhet, som kan vise deg Internett-sider mens du spaserer.

Alle teknologibytter skaper muligheter for nye aktører, men telefonen Magcom lanserte i dag viser at det kan bli tøft. For Magcom må hoppe fremover i en utvikling som ikke er ferdig, og satse på at markedet er der når de lander.

Magcom innrømmer selvfølgelig ikke dette, men telefonen vi så i dag er en testversjon/beta-produkt som ikke er ferdig. Men selskapet må lansere nå, både for å få testet telefonen, og etablere seg ovenfor markedet. Telefonen selskapet lanserte i dag har store mangler, men viser også hvor selskapet ønsker å lande. Om ett til to år vil vi surfe på Internett på trikken, og da må Magcom ha et stålprodukt - hvis konseptet i det hele tatt lar seg gjennomføre. Miniatyriseringen og komponentpriser faller - men det er ikke alt som lar seg gjennomføre i nær fremtid.

Den første Magcom-telefonen gir deg bare en surfefart på 9,6 Kbit - den mangler GPRS, noe som må på plass. Telefonen kan også vise Internett-sider, sier selskapet. Men uten frames, Java og grafikk blir det mye trykking. Og det til 8.000 kroner.

Du ønsker dessuten ikke å kjøpe det første produktet en leverandør får frem. Ingen helt nye produkter er veldig bra. Uten erfaring bommer alltid produsentene - både på samlingen av funksjoner, pris og teknisk kvalitet.

Magcom-telefonen inneholder spennende muligheter, blant annet med sin tidlige sasting på IP. Skal du langt frem, må du også utvikle noe før alle andre. Magcom har måttet lage sin egen programvare-arkitektur for å skape seg et forsprang. Dette er dyrt, og kan låse selskapet i fremtiden - det er vanskelig å overtale andre utviklere til å lage programvare for Magcom.

Det store spørsmålet er derfor om Magcom rekker å få på plass det endelige produktet før Nokia og de andre. Har Magcom stort nok forsprang, - alle er enige om at dagens WAP ikke holder, og hva det endelige målet er.

Til toppen