Makropriser fra Microsoft

Da de var utfordrere, ga Microsoft oss billigere programvare, men nå sitter sitter Bill Gates igjen med fire kroner etter at du har betalt ti.

Da de var utfordrere, ga Microsoft oss billigere programvare, men nå sitter sitter Bill Gates igjen med fire kroner etter at du har betalt ti.

De som husker tilbake til databransjens jura-tid, det vil si slutten av 80-tallet/begynnelsen av 90-tallet, vil huske at ordet Microsoft ofte var søt musikk. For den gang kostet tekstbehandleren Wordperfect 6000 kroner og Novell Netware var grisedyrt. Med Office og etter hvert Windows NT gav Microsoft oss lavere priser.

Men årene har gått og Microsoft har knust flere av sine konkurrenter. Selv om ikke alltid den reelle kroneprisen har steget for alle, har den gjennomsnittlige prisen du og din arbeidsgiver betaler for Windows og Office steget tildels dramatisk. Dette har Microsoft gjort gjennom mindre, men likevel betydelige endringer i lisensbestemmelsene som blant annet kutter ned på samtidige brukerrettigheter og annet.

Denne kompliserte diskusjonen om Microsofts kompliserte prisstruktur og lisensavtaler er ikke så interessant, for kvartalsresultatene Microsoft la frem i dag taler et ekstremt tydelig språk:

Bill Gates solgte nemlig programvare (og litt konsulenttjenester) hele 41 milliarder kroner i tredje kvartal. Fortjeneste: 16,8 milliarder kroner. Nei, dette er ikke en kommafeil: Betaler du 1000 kroner for en Windows-pakke, sitter Gates og andre Microsoft-eier igjen med 400 blanke kroner i fortjeneste.

Og dette er en vekst i både omsetning og resultat på 30 prosent siden samme kvartal i fjor. Nå er fortjenesten ofte høy når du lager en vinner i programvarebransjen, for produksjonskostnadene er svært lave. En programpakke med en CD-plate, pappeske og manualer koster rundt 200 kroner, hevder bransjefolk.

Når da antall databrukere har eksplodert siden begynnelsen av 90-tallet, har Microsofts inntekter eksplodert uten at de har økt pakkeprisen. Nå har man så mange flere kunder å fordele utviklingskostandene på.

Norske kunder er noen av de verste til å vedlikeholde Microsofts marginer. Fremdeles fnyser vi av Microsoft Works, Staroffice, Linux eller rett og slett å forlenge livet på det vi allerede har betalt for. Bare det siste er godt nok for nordmenn.

Office 2000 er et flott produkt, men trenger Bill en tusenlapp til? Kanskje du vil velge selv hvilket veldedighetsprosjekt pengene skal gå til?

Til toppen