Malaysia lanserer egen folke-PC

>I likhet med Thailand lanserer også Malaysia et folke-PC-konsept på et høyst lokalt språk

>I likhet med Thailand lanserer også Malaysia et folke-PC-konsept på et høyst lokalt språk

Den malaysiske folke-PC-en ble lansert i begynnelsen av mars i tilknytning til et samarbeid mellom staten og bransjeforeningen Association of the Computer and Multimedia Industry Malaysia (PIKOM), kalt "One Home, One PC". Den skal produseres av en lokal leverandør, under navnet PC Gemiland. Spesifikasjonene er beskjedne etter vestlig måleskott, men omfatter en Celeron-prosessor i 1,7 GHz, 40 GB disk, 128 MB minne og høyttalere.

PC-ene skal forhåndslastes med en av to alternative programpakker. Den rimeligere, som sammen med PC-en vil koste tilsvarende 263 amerikanske dollar, kombinerer engelsk-språklig Fedora Linux med OpenOffice-pakken og andre gratisprogrammer. Den andre, som koster 39 amerikanske dollar mer, bygger på en lokalisert variant – på språket Bahasa Melayu – av Windows XP Home, med en engelsk språklig utgave av Microsoft Works. Kundene får Microsoft-finansiert support til denne utgaven gjennom PIKOM.

Språket Bahasa brukes av om lag to tredeler av Malaysias befolkning. Den sterkt reduserte prisen for Bahasa-utgaven av Windows XP Home innebærer at Microsoft nok en gang har gått inn på en fattig lands løsning. Det første eksempelet på dette kom i fjor våres, da Microsoft kunngjorde noe tilsvarende på thai.

Selskapet mener nok det er bedre å få en liten håndfull dollar per bruker, i stedet for å overlate markedet til et valg mellom dyrt og lovlig, og billig og piratkopiert.

Ifølge en Gartner-analyse av tiltaket, selges piratkopierte utgaver av engelsk og kinesisk-språklig Windows lokalt i Malaysia til åtte amerikanske dollar, eller under 60 norske kroner. Gartner mener at selv om ikke-Bahasa-talende malaysiere kjøper Linux-utgaven av PC-en og deretter installerer en piratkopier utgave av Windows, vil tiltaket representere en framgang for opphavsrettsvernet i landet.

Til toppen