BEDRIFTSTEKNOLOGI

Malaysias Mahathir har de rette visjonene

IT-visjonen Multimedia Super Corridor (MSC) til Malaysias statsminister Mohamad Mahathir får IT-Fornebu til å framstå som et innskrenket amatøropplegg fra seksti-åra. Og i Malaysia er praksis på høyde med visjonene.

Eirik Rossen
20. mars 1998 - 17:07

Mellom verdens høyeste tvillingtårn - Petronas Towers i Kuala Lumpur City Centre - og hovedstadens nye internasjonale flyplass som åpnes i juni, er et grønt område på 15 ganger 50 kilometer. Her bygges Malaysias Multimedia Super Corridor MSC, der "myk" og "hard" infrastruktur legger forholdene til rette for en konsentrert IT-satsing verden knapt har sett maken til. Det er herved foreslått som mål for studietur for næringsminister Lars Sponheim og investor Terje Mikalsen, med håp om at undertegnede kan dekke det for digi.no. For der må det være mye å lære.

Malaysias statsminister Mahathir er på CeBIT for å vekke internasjonal og særlig tysk interesse for superkorridoren. Representanter fra 300 sentrale tyske IT- og telekomselskaper hørte han legge ut om ulike investeringsmuligheter.

Mahathir har også overvåket undertegningen av en avtale mellom superkorridorens investeringsselskap Meitech og den amerikanske lys- og optikk-spesialisten Remote Source Lighting International (RSLI) representert ved blant annet grunnlegger og toppsjef Isaac B. Horton. De to etablerer felleseide MDC-RSLI Technologies (50 prosent hver - MDC eller Malaysian Development Corporation er hovedselskapet i MSC, og mor til Meitech) som igjen skal hente kapital fra utvalgte malaysiske investorer til et operativt selskap kalt Remote Source Lighting International Malaysia eller RSLI Malaysia. Eierforholdet i RSLI Malaysia blir 55 prosent til MDC-RSLI og 45 prosent til lokale investorer. Avtalen slår fast at RSLI Malaysia skal drive med både forskning, utvikling og produksjon, i nært samarbeid med RSLI.

Mohamad Mahathir og Isaac B. Horton. <i>Foto:  Eirik Rossen</i>
Mohamad Mahathir og Isaac B. Horton. Foto:  Eirik Rossen

Avtalen innebærer investeringer på rundt 50 millioner dollar, hvorav rundt halvparten forventes brukt over tre år til forskning og utvikling innen superkorridoren MSC. RSLI Malaysia vil dessuten få i oppgave å utstyre kyberbyene i korridoren med de mest avanserte løsningene fra RSLI. Meitech overtar en aksjepost i RSLI og forplikter seg til å kjøpe RSLI-produkter for fire millioner dollar i 1998.

Avtalen med RSLI er trolig representativ for joint-venture-satsingen i korridoren. Malaysia satser også på å etablere egne nye selskaper der, og trekke inn toneangivende internasjonale selskaper.

Over ett hundre selskaper har allerede forpliktet seg til å etablere seg i korridoren med egne avdelinger for forskning og utvikling, blant dem Microsoft, Intel, Sun, Oracle, Hewlett-Packard og NTT. Bill Gates er offentlig oppnevnt rådgiver for korridoren, som medlem av statsministerens "special advisory board".

Superkorridoren er hovedelementet i Vision 2020, som uttrykker Malaysias lederes ambisjon om at deres samfunn innen det året skal være velutviklet, modent og kunnskapsrikt. Da spiller informasjonsteknologi en nøkkelrolle, og Malaysia tar sikte på å utvikle seg til regional IT-leder.

Statsministeren understreket på pressekonferansen på CeBIT at MSC er et rent investeringsprosjekt som ikke har noen ting med utviklingshjelp å gjøre. Det er blandingen av lokal og utenlandsk kapital som skal realisere visjonen. Malaysia ble uavhengig for 40 år siden, og framstår - ikke bare i sammenlikning med land i den tredje verden - som forholdsvis velstyrt. De første årene satset man på jordbruk og lokale råvarer - tinn, gummi, palmeolje - for å samle kapital. Så fulgte en periode med vekt på industriproduksjon. Nå skal IT stå for et tredje sprang. Siden 1990 har økonomien vokst jevnt med åtte prosent i året.

Utviklingsselskapet MDC ble etablert i 1996 med vidtrekkende juridiske og forretningsmessige fullmakter. I superkorridoren gjelder egne "kyberlover", og selskaper som skal etablere seg der, må først innvilges "MSC-status" gjennom MDC. Mye makt samles hos MDC-ledelsen, på den andre siden slipper man byråkratiske runder i et mangslungent apparat. Hva MSC-status innebærer, er listet i en lov kjent som "Bill of Guarantees", med blant annet disse punktene:

  • Regjeringsgarantert tilgang til verdens mest avanserte fysiske og informasjonsmessige infrastruktur
  • Ubegrenset tilgang til å ansette lokale og utenlandske kunnskapsarbeidere
  • Ingen begrensninger på internasjonale lån
  • Avgiftsfri import av multimediautstyr
  • Ingen inntekts- eller investeringsskatt på ti år
  • Internasjonalt konkurransedyktige teletakster
  • Ingen sensur eller andre begrensninger på bruk av Internett

MDC begynte å ta i mot søknader om MSC-status i april i fjor. Selskapets ledelse opplyser at 200 selskaper har søkt, og 117 søknader er hittil innvilget, senest Siemens Multimedia. 39 prosent av søknadene kommer fra internasjonale selskaper, 35 prosent fra malaysiske selskaper, mens resten er felles tiltak.

"Kyberlovene" i korridoren regulerer elektronisk handel, digitale signaturer, kyberbeskyttelse av åndsverk, datakriminalitet, telemedisin og det malaysierne kaller elektronisk regjering.

Det skal bygges to "intelligente" byer i korridoren. Putrajaya (se peker til relatert artikkel fra mai i fjor i margen til høyre) skal være regjeringens nye administrative sentrum, mens Cyberjaya skal huse kyberindustrien, multimedia-universiteter, sentre for forskning og utvikling, samt "smarte" hjem og "smarte" skoler. Telekommunikasjonene i korridorene skal få hastigheter fra 2,5 Gbps til 10 Gbps. Syv spesielle satsingsområder er utpekt spesielt: elektronisk regjering, flerfunksjons smartkort, smarte skoler, telemedisin, etablering av tette miljøer ("clusters") for forskning og utvikling, verdensvev for produksjon, og grenseløs markedsføring.

- Vår holdning til myk og hard infrastruktur markerer en enestående tilnærming, sa statsminister Muhathir på pressekonferansen. - Ikke noe land tilbyr et miljø som kan konkurrere med MSC. Vi er en av verdens ledere innen kyberlovgivning, særlig på områder som digitale signaturer, åndsverk og elektronisk regjering, samtidig som vi anerkjenner at det vi har gjort er et utgangspunkt for andre som vil gjøre ting enda bedre. Vi er ellers opptatt av å harmonisere internasjonal jus på dette området, og arbeider blant annet for å opprettet voldgiftssentre som kan avgjøre uoverensstemmelser innen elektronisk handel.

Etableringen av MSC øker Malaysias innflytelse også på det politiske området. Statsminister Muhathir understreket for eksempel at man ikke har noe prinsipielt i mot å la israelske selskaper etablere seg i superkorridoren - forutsatt at Israel oppfyller sine forpliktelser i henhold til Oslo-avtalen.

En sammenlikning med norske forhold er ganske interessant. Noe felles mål mellom Malaysias superkorridor og IT-Fornebu finnes knapt. Der Malaysias regjering engasjerer seg med forpliktelser ut 2020, består Næringsrettet IT-plan av en ønskeliste ut 2001. Og mens næringsminister Lars Sponheim avvikler en ti minutters peptalk på den norske standen, holder Malaysias statsminister et fullverdig foredrag for 300 tyske selskaper, med tilbud om en svært god investering til felles beste.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.