TELEKOM

Malmbåt kappet sjøkabel nordpå

To fiberbrudd skaffer problemer for kunder av Ventelo og Telenor.

8. mars 2010 - 14:43

I formiddag har det vært alvorlige problemer med internettforbindelsen i Nord-Norge. Forbindelsen er brutt på to ulike steder.

– Et ras på Nordlandsbanen mellom Trofors og Mosjøen ødela en fiberforbindelse til Telenor og Ventelo, forklarer Willy Jensen i Post- og teletilsynet til digi.no. – I tillegg er det et fiberbrudd i en sjøkabel mellom Lødingen og Narvik. Det er altså to fysiske brudd som påvirker nettrafikken til Nord-Norge.

Blant institusjonene som er rammet, er Jernbaneverket, Sparebank 1 Nord-Norge og Universitetet i Tromsø.

I skrivende stund er Universitetet i Tromsø fortsatt uten nettforbindelse.

Informasjonssjef Vidar Dalsbø i Sparebank 1 Nord-Norge sier til digi.no at problemene deres skyldes raset ved Mosjøen.

– Vi var nede i morges, men fikk tilbake forbindelsen ved 12-tiden, sier Dalsbø.

Nettavisene nordpå er tilgjengelige: De har store oppslag om ekstremvær.

– Vi vet ikke hva slags sammenheng det er mellom ekstremværet og linjebruddene, sier PT-sjef Jensen. Han legger til at han har rimelig stor tillit til at selskapene gjør det de kan for å bøte på situasjonen.

Informasjonssjef Heidi Egede-Nissen i Ventelo sier til digi.no at de har vært rammet både av raset ved Mosjøen og av bruddet på sjøkabelen ved Lødingen.

– De fleste kundene har fått tilbake forbindelsen, blant dem Sparebank 1 og Jernbaneverket. Vi tror vi får opp forbindelsen til Universitetet i Tromsø ved 15-tiden i ettermiddag. Tekniske grunner gjør at det tar lenger tid å få dem opp enn andre kunder.

Ifølge Egede-Nissen skyldes bruddet på sjøkabelen et uhell med en malmbåt. Bruddstedet er ennå ikke lokalisert, og det kan erfaringsmessig ta lang tid å skjøte en sjøkabel. Ventelo og Telenor samarbeider om å få skjøtet begge kablene. Mangel på vei i nærheten av rasstedet på Nordlandsbanen gjør at kabelen ikke vil kunne skjøtes for tidligst natt til tirsdag, eventuelt tirsdag morgen.

Raset på Nordlandsbanen fører til at banen blir stengt i tre dager. 15 meter av skinnegangen henger i løse luften fordi en steinfylling har siget ut, og passasjerene må fraktes med buss rundt rasstedet. Kabelbruddet gjør også at 420 fasttelefoner i nærområdet har falt ut.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.