Målrettet reklame mot Gnutella-søkere

Det amerikanske nettstedet FlatPlanet.net selger ShareZilla, et program som snuser opp Gnutella-søk og sender målrettet reklame til opphavet.

Det amerikanske nettstedet FlatPlanet.net selger ShareZilla, et program som snuser opp Gnutella-søk og sender målrettet reklame til opphavet.

FlatPlanet.net beskrives ShareZilla som en "rask, rimelig og enkel måte å markedsføre produkter, tjenester og nettsteder gjennom det nyeste og største på Internett: Gnutella".

Gnutella er et frivillig nettverk av Internett-brukere som stiller filene sine til disposisjon for hverandre, og som bruker en egen søkemotor for å finne fram til det de ønsker av saker som ligger på andres harddisker. I motsetning til Napster, er ikke Gnutella begrenset til et bestemt filformat, og det krever heller ingen egen sentral.
Les mer om Gnutella i disse artiklene:
Napsterklone med Mojo-valuta
Ingen fare for Gnutella?
Ny VBS-orm smitter Gnutella-brukere
Napster må kanskje legge ned
Bygger sitt eget nettverk på nettet
Gnutella sprer barneporno
Se også disse nettstedene:

Det ShareZilla gjør, er å følge med på Gnutella-søk på nettet, snappe opp de som er relevante for brukerens formål, og sende målrettet reklame tilbake til den Gnutella-søkende. Eksemplet som FlatPlanet bruker for å illustrere virkemåten er at hvis den søkende sender ut forespørselen "jordbær rabarbra terte", sørger ShareZilla for at hun mottar dette svaret: "www.flatplanet.net - jordbær rabarbra terte.mp3".

Hvis den søkende spesifiserer at hun er ute etter en MP3-fil, kan ShareZilla formidle dette direkte - eller ethvert annet filformat.

FlatPlanet innrømmer uten videre at dette dreier seg om å sende folk meldinger de ikke nødvendigvis er interessert i, altså det som i sjargongen heter "spam", selv om dette begrepet oftest assosieres med elektronisk post. De innrømmer også at programmet ikke er videre komplisert, og at de som forstår seg på C++ og nettverksprotokoller vil greie å lage noe tilsvarende på et par uker. "Men konkurrentene dine bruker ShareZilla allerede - har du råd til å gi dem et forsprang på to uker?"

ShareZilla selges i to versjoner. For femti dollar for du programmet i versjon 1.0. For 75 dollar for du ikke bare versjon 1.0, men også alle oppgraderinger de kommende seks måneder. FlatPlanet ser nemlig for seg at Gnutella-folket vil prøve å filtrere ut ShareZilla, og at ShareZilla følgelig må oppgraderes jevnlig for å unngå å fanges opp av de nye filtrene. Det blir med andre ord en evigvarende runddans.

Til toppen