Mamut må justere etter Microsoft-utsettelse

Microsofts utsettelser rammer partnere og utviklere. Norske Mamut er en av dem.

Microsoft gapte for høyt og lovet for mye med Longhorn, arvtageren til Windows XP. En lang rekke teknologier skulle lanseres i Longhorn. Systemet er utsatt, og dette får kaskadeeffekter utover i bransjen.

Utsettelsen av Longhorn rammer blant annet den norske økonomisystem-leverandøren Mamut – gjennom en lang omvei:

En av teknologiene Microsoft tok ut av Longhorn for å få lansert i 2006 var WinFS, det nye filsystemet. Dermed forsinkes også ”Project Green” som var avhengig av WinFS.

Project Green kalles også "Microsoft Business Framework". Meningen er å skape en felles kodebase/server-plattform fordi applikasjoner som økonomisystem, CRM, lønn, personale og logistikk inneholder så mye av de samme tingene.

Project Green skulle også bli grunnmuren til fremtidig ERP-programvare fra andre utviklere, deriblant norske Mamut.

- Vi var forberedt på at Project Green og MBS kunne bli forsinket og hadde ikke gjort oss avhengig at dette skulle lanseres på et gitt tidspunkt, forteller Mamut-sjef Eilert Hanoa til digi.no.

Visma, den andre av de store norske ERP-leverandørene, smiler.

- Utsettelsen er en god nyhet for oss, det reduserer det teknologiske og markedsmessige presset fra Microsoft, sier Visma-sjef Øystein Moan til digi.no. Vi utvikler vår egen teknologi fordi vi tror ERP-systemer må være forankret i lokal kultur.

Mamut-sjef Hanoa beklager at Microsoft nå setter lanseringen til 2008.

- MBS vil gi oss mer funksjonalitet for pengene. Vi skal ta i bruk MBS etter hvert - når det kommer, sier Hanoa. I mellomtiden er det nok av andre ting og andre Microsoft-teknologier vi kan jobbe med.

Det viktigste er at Mamut-prosjektene skal få en bedre database. I dag bruker Mamut-programmene den gamle Foxpro-databasen til Microsoft.

- Til våren kommer Microsoft endelig med SQL Express, en nedskalert MySQL-lignende SQL-database beregnet for intern bruk i forskjellige programmer. SQL Express er i beta nå og kommer sammen med Visual Studio 2005, forteller Hanoa.

Hanoa praktiserer selv tildels den samme modellen som Project Green, påpeker han.

- Alle Mamut-programmer, inkludert versjonene for de fire språkene vi støtter, er egentlig den samme kodebasen. De forskjellige versjonene eksponerer bare forskjellig funksjonalitet.