BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mandela ber Vesten støtte afrikansk teleutbygging

Den ventede telerevolusjonen i Afrika forutsetter betydelige kapitalinnsprøytninger fra Vesten. Dét var hovedbudskapet i Sør-Afrikas president Nelson Mandelas åpningstale på Africa Telecom 98.

Øystein Kvistad
7. mai 1998 - 11:47

Sør-Afrikas leder ba i sin tale om at det etableres et telekomutviklingsfond, hvis formål må være å sikre kommunikasjonsutbygging til "enhver by i Afrika", skriver Communications International.

Han beskrev den formidable oppgaven som venter i å redusere gapet mellom de land som har en velutbygget IKT-infrastruktur og de som ikke har det. I skrivende stund er det omlag 12 millioner telefoner i alle afrikanske land sør for Sahara, men hele fem millioner av disse befinner seg i rike Sør Afrika.

- Vi må innse at vår felles visjon står i fare for å feile på det området som teller mest, nemlig målet om global tilgang til grunnleggende teletjenester, sa Mandela i sin tale, og pekte på - ifølge TechWeb - at Afrika må regne med å slite til langt ut i neste århundre for å nå sitt ambisiøse mål.

Sør-Afrikas president tok til orde for "en massiv investering i menneskelige ressurser", pluss hard valuta, for å bringe Afrikas infrastruktur opp til I-land-nivå. Innen år 2000 skal sub-Sahara ha 20 millioner fastlinjebrukere og tre millioner mobiltelefonbrukere, og målet er videre at investeringsnivået innen telekom (på det afrikanske kontinent) tre år senere skal være oppe i over 20 milliarder dollar, skriver Total Telecom.

Et selskap som vil bli en vesentlig bidragsyter i så måte er svenske Ericsson, som er å finne blant 500 andre teleselskaper som denne uken deltar på den internasjonale teleunionen ITUs Afrika-messe i Johannesburg.

Ericsson har allerede to prosent av sin omsetning i Afrika, men har ambisjon om å doble dette nivået i løpet av fem år. Selskapet har egne kontorer i 25 afrikanske land, og regner med å forbli en av de internasjonale telekomleverandørene som investerer mest i Afrika.

Ericsson selger for omlag 500 millioner dollar til Afrika, hvorav Sør-Afrika tar unna nesten halvparten, opplyser Dagens Industri.

Ifølge ITU har tilgangen på telefoner i Afrika økt med 30 prosent siden 1990. Kontinentet har også fått 15 nye mobiloperatører de siste årene, men fremdeles er det en lang vei å gå selv om bare en håndfull nasjoner nå mangler et eget mobiltelefonnett.

Det virkelige skyvet inn i det 21. århundret kommer i det øyeblikk Afrikas regjeringer avregulerer og privatiserer sine gamle statlige televerk. I løpet av de siste tre årene er fem statlige televerk blitt privatisert, og totalt finnes det nå 17 teleselskaper med private deleiere, skriver Dagens Industri.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.