JUSS OG SAMFUNN

Mandelbrot er død

Fraktalens far sovnet inn. Han hylles for sitt bidrag til matematikken.

18. okt. 2010 - 09:46

Fransk-amerikaneren Benoit Mandelbrot er død, 85 år gammel. Han sovnet inn forrige uke ved sitt hjem i Cambridge, Massachusetts i USA.

Den verdenskjente matematikeren døde av kreft, opplyser familien overfor nyhetsbyrået AFP.

Mandelbrot jobbet med en rekke matematiske problemer, blant annet innen matematisk fysikk og finansiell matematikk. Det er likevel hans arbeid med fraktaler han ble best kjent for.

Han fant opp uttrykket, og beskrev selv Mandelbrotmengden. Fraktalgeometrien har en rekke interessante egenskaper. Det sies at man kan zoome inn uendelig på en fraktal, mens stadig nye små detaljer kommer til syne. Ofte ligner detaljene som kommer frem på det originale objektet.

Fraktalgeometri er brukt for å modellere komplekse organiske og geologiske systemer, for eksempel veksten av trær eller for å undersøke hvor lang kystlinje England har. Videre har fraktalgeometri vært benyttet til datakomprimering.

Fraktaler er ofte visuelle og vakre figurer, og ble raskt populære innen datagenerert kunst.

IBM-er

Mandelbrot var født i Polen, men flyttet som liten med familien til Frankrike, der han tok sin utdannelse. Senere, som ung mann flyttet han til USA og ble amerikaner (han beholdt også sitt franske statsborgerskap). I USA endte han opp med å jobbe i forskningsavdelingen til IBM i delstaten New York i over tredve år.

Han holdt også flere professorater ved prestisjefylte universiteter som blant annet Yale, Harvard og École Polytechnique.

Hylles av Sarkozy

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy hedrer Mandelbrots minne. I en uttalelse sier presidenten at matematikeren «hadde kraftfulle og originale tanker, og vek aldri unna muligheten til å drive innovasjon og bekjempe forutinntatte ideer. Arbeidet hans, som ble skapt utenfor forskningens hovedarenaer, førte til en moderne informasjonsteori».

- Frankrike er stolt over å ha fått ta i mot Mandelbrot og for å ha gitt ham den beste utdanningen, sier Sarkozy.

Mandelbrot etterlater seg kona Aliette, to sønner og tre barnebarn.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.