BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mange antenner stråler mindre enn én

Energibruken i trådløse nett kan kuttes 99,9 prosent, viser et forskningsprosjekt.

GreenTouch er et konsortium av globale aktører innen alle former for digitale nettverk. Her er medlemmene per 1. februar 2011.
GreenTouch er et konsortium av globale aktører innen alle former for digitale nettverk. Her er medlemmene per 1. februar 2011.
11. feb. 2011 - 07:11

I januar i fjor dannet en gruppe globale aktører innen digitale nettverk et eget konsortium, GreenTouch eller Green Touch) som forum for samarbeid og forskning rundt mer energieffektive nettverk, både trådløse, kablede og optiske. Målet var å utvikle teknologi med tanke på å redusere energibruken i digitale nettverk med en faktor på 1000.

    Les også:

I begynnelsen av februar holdt GreenTouch sin første offentlige demonstrasjon av en mulig løsning for trådløse nettverk. Løsningen er døpt «Large Scale Antenna System» og er et samarbeid mellom Huawei, Imec, Freescale, Samsung, Orange og Bell Labs. Løsningen ble presentert og demonstrert av Greg Wright fra Bell Labs. Demonstrasjonen og en oppsummering av annet arbeid i regi av GreenTouch er tilgjengelig fra denne siden. Greg Wright og demonstrasjonen er også gjenstand for en video lagt ut på Youtube.

I trådløse nett dekker senderens signaler et langt større område enn mottakerens umiddelbare nærhet. Den samlede signalstyrken er langt større enn den mottakeren fanger opp og trenger for å motta tilstrekkelig kvalitet på tjenesten. Følgelig kan et første skritt mot å redusere energibruken å sørge for at signalet går rett fra sender til mottaker, og holder seg på det minimumsnivået mottakeren har behov for. Det krever igjen enten at verken sender eller mottaker beveger seg, eller at sender kan justere strålen slik at den alltid treffer mottakeren.

I GreenTouch-systemet løses dette ved å bruke flere antenner som styres av et datasystem slik at strålen alltid treffer mottakeren direkte, og aldri mer enn med minimal energi. Hvis det er flere mottakere, er systemet i stand til å skille mellom dem, og sørge for god mottakelse hos begge.

I demonstrasjonen ble det brukt en serie på seksten antenner montert rett ved siden av hverandre, og en mottaker – en mobiltelefon – i rommet. Antennene så slik ut:

 <i>Bilde: GreenTouch.org</i>
Bilde: GreenTouch.org

Første trinn i demonstrasjonen var å aktivere én antenne i normal modus, slik at den fungerte som vanlig dekket et stort område. Energimåleren bak Wright ga da fullt utslag:

 <i>Bilde: GreenTouch.org</i>
Bilde: GreenTouch.org

Trinn to var å aktivere alle 16 antenner samt styringssystemet. Bildet nedenfor viser hele demonstrasjonsrommet i denne fasen (den andre i rommet er intervjueren Tom McCarthy). Legg merke til energimåleren bak Wright, på venstre side: Den står nesten i null.

 <i>Bilde: GreenTouch.org</i>
Bilde: GreenTouch.org

Ifølge Wright er energibruken per bruker omvendt proporsjonal med antall antenner. Har man 16 antenner, bruker man 1/16 av energien man ville brukt med én antenne. Under demonstrasjonen sa Wright:

– Dobler du antall antenner, halverer du energibruken. Vi kan fortsette slik mange ganger. Dataprogrammet justerer antennene slik at de følger brukeren. I et komplisert miljø, som i en by, vil systemet tilpasse seg. Alle individuelle brukere vil få sin stråle.

Det er med andre «bare» å sørge for et tilstrekkelig antall antenner for å redusere energibruken med en faktor på tusen.

Det vil selvfølgelig ta tid før denne teknologien kan få praktiske følger. Wright beskriver den som «den første av en verktøykasse av teknologier som våre medlemmer vil kunne bruke».

GreenTouch har 25 andre forskningsprosjekter fordelt på grupper av medlemmer, og lover mange muligheter for å redusere energibruken i trådløse nett.

I anbefalingene fra Statens strålevern om bruk av mobiltelefon, anbefales det å være i et område med god dekning, fordi reduseres strålingen fra selve mobiltelefonen. «Large Scale Antenna System» kan tenkes å bidra til å redusere den samlede strålemengden også når mobiltelefonene brukes, siden dekningen styres slik at den alltid treffer hver bruker optimalt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.