SIKKERHET

Mange er usikre på om de kjøper ekte vare på internett

Så mange som 43 prosent av de spurte i en undersøkelse er usikre på om varene de kjøper på internett, er ekte eller piratkopier.

En av fem har mottatt eller mistenker at de har mottatt piratkopier etter å ha handlet på nett.
En av fem har mottatt eller mistenker at de har mottatt piratkopier etter å ha handlet på nett. Illustrasjonsfoto: Colourbox
28. juni 2021 - 15:00

En landsomfattende undersøkelse utført av Patentstyret og Tolletaten viser at fire av ti er usikre på om de får ekte varer når de handler på internett. I alt 22 prosent, drøyt en av fem, har mottatt eller mistenker at de har mottatt piratkopi etter å ha handlet. 79 prosent av de spurte svarer at de aldri har kjøpt piratkopier på internett.

– Resultatet viser at utbredelsen av falske varer på nett er en aktuell problemstilling som angår veldig mange, står det i rapporten etter undersøkelsen.

– Ikke likegyldig

– Det er ikke likegyldig hva solkremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til barn er laget av eller om elektriske produkter følger sikkerhetsstandarder, sier avdelingsdirektør Anna Kirkeluten i Tolletaten.

Det er særlig innen kategoriene klær, sko, elektronikk og solbriller at omfanget av piratkopier er stort. Det er imidlertid avdekket at også husholdningsartikler, mat- og drikkevarer, sportsutstyr, sprøytemidler, medisiner, kosmetikk, leker og bildeler er solgt som piratvarer.

Organisert kriminalitet

Internasjonale undersøkelser viser at piratvarer kjøpt på nettet er et stort samfunnsproblem.

Europol peker i sin trusselrapport for 2022–2026 på piratkopiering som prioritert område på linje med annen organisert kriminalitet, som narkotika, menneskehandel og våpenhandel.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.