SIKKERHET

Mange er usikre på om de kjøper ekte vare på internett

Så mange som 43 prosent av de spurte i en undersøkelse er usikre på om varene de kjøper på internett, er ekte eller piratkopier.

En av fem har mottatt eller mistenker at de har mottatt piratkopier etter å ha handlet på nett.
En av fem har mottatt eller mistenker at de har mottatt piratkopier etter å ha handlet på nett. Illustrasjonsfoto: Colourbox
28. juni 2021 - 15:00

En landsomfattende undersøkelse utført av Patentstyret og Tolletaten viser at fire av ti er usikre på om de får ekte varer når de handler på internett. I alt 22 prosent, drøyt en av fem, har mottatt eller mistenker at de har mottatt piratkopi etter å ha handlet. 79 prosent av de spurte svarer at de aldri har kjøpt piratkopier på internett.

– Resultatet viser at utbredelsen av falske varer på nett er en aktuell problemstilling som angår veldig mange, står det i rapporten etter undersøkelsen.

– Ikke likegyldig

– Det er ikke likegyldig hva solkremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til barn er laget av eller om elektriske produkter følger sikkerhetsstandarder, sier avdelingsdirektør Anna Kirkeluten i Tolletaten.

Det er særlig innen kategoriene klær, sko, elektronikk og solbriller at omfanget av piratkopier er stort. Det er imidlertid avdekket at også husholdningsartikler, mat- og drikkevarer, sportsutstyr, sprøytemidler, medisiner, kosmetikk, leker og bildeler er solgt som piratvarer.

Organisert kriminalitet

Internasjonale undersøkelser viser at piratvarer kjøpt på nettet er et stort samfunnsproblem.

Europol peker i sin trusselrapport for 2022–2026 på piratkopiering som prioritert område på linje med annen organisert kriminalitet, som narkotika, menneskehandel og våpenhandel.

Elon Musk tok over som eier av Twitter i oktober 2022 og døpte om selskapet til X. Oppkjøpet av mediegiganten kostet Tesla-gründeren over 44 milliarder dollar.
Les også

EU mener X bryter digitallov og villeder brukerne

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.