Mange finske Nokia-jobber kan ryke

Mange Nokia-jobber i Finland står i fare, for Nokia må flytte store deler av produksjonen til lavkostland.

Den finske mobiltelefongiganten har i dag halve produksjonen i høykostland som Finland, men trenden er at stadig mer av produksjonen flyttes til land der kostnadene er lave.

Med ny toppsjef på plass varsles det nå at det kan bli store endringer i Finland, og Nokia-ansatte frykter jobbene sine.

Nesten halvparten av produksjonen skjer i dag i Finland, Tyskland, Syd-Korea og Storbritannia som alle betegnes som høykostland. På nettverkssiden skjer det meste av produksjonen i Finland.

Nokia har allerede gjort en rekke grep. I 2004 stengte Nokia fabriken i Texas i USA og flyttet produksjonen til Mexico. Nå varsler den nye toppsjefen at det kan bli flere forandringer.

Det har allerede begynt å røre seg. Samarbeidet med Siemens på mobilnett har ført til nedskjæringer. Nokia informerte tidligere i år at 200 tjenester innen forskning og utvikling i Finland skal flyttes til nye vekstmarkeder, skriver di.se.

I tillegg skal Nokias forretningsområde Enterprise Solutions redusere antall ansatte med 90 personer.

Tidligere i vår åpnet Nokia en fabrikk i India som skal bïstå produksjonen i Mexico, og i april opplyste Nokia at deler av produksjonen i Syd-Korea skal flyttes til andre asiatiske land med lavere lønnskostnader.

Flukten til lavkostland kommer til å koste Nokia dyrt, tror telekomanalytiker Inger Söderbom, i Standard & Poor’s Equity Research.

Til toppen