Mange flere har tatt i bruk Windows 10

Microsoft har kommet med ny tall.

Mange flere har tatt i bruk Windows 10
Windows 10 tas raskere i bruk enn de to nyeste forgjengerne. Men det at oppgraderingen til Windows 10 i utgangspunktet er gratis, har trolig at stor betydning. Bildet er fra en Windows 10-presentasjon for omtrent en år siden. Bilde: Microsoft

Microsoft kunngjorde i går at det nå det finnes mer enn 200 millioner enheter som kjører Windows 10 minst en gang i måneden. Dette er første gang selskapet kommer med et offisielt tall siden begynnelsen av oktober, da det var blitt registrert 110 millioner aktive Windows 10-enheter.

Det er altså rundt 90 millioner som har oppgradert til Windows 10 eller kjøpt en Windows 10-enhet de tre månedene som har gått siden begynnelsen av oktober. Dette er færre enn antallet som tok i bruk operativsystemet i løpet av de drøyt to første månedene etter lanseringen.

Høyere vekst i desember

Men Microsoft opplyser at mer enn 40 prosent av de nye Windows 10-enhetene har blitt aktive etter Black Friday, altså den 27. november. I praksis betyr dette at Windows 10 ble aktivert på minst 36 millioner enheter i desember.

Men fordi perioden fra Black Friday og fram til jul er den viktigste perioden i året for salg av forbrukerelektronikk, er en slik vekst helt etter oppskriften. Oppsiktsvekkende blir veksten først dersom den fortsetter i det inneværende kvartalet.

Microsoft viser til tall fra NPD Group som forteller at i ukene etter Black Friday har et flertall av pc-kjøperne, 62 prosent, valgt maskiner med Windows 10. I fireukersperioden rett før Black Friday, skal andelen ha vært på 46 prosent.

Så langt er det forbrukermarkedet som står for det meste av Windows 10-bruken. Bare drøyt ti prosent, 22 millioner, av dagens Windows 10-enheter finnes i bedrifter eller utdanningsinstitusjoner.

 

Teller timer

Microsoft måler tydeligvis også hvor lenge enhetene er i bruk, for selskapet opplyser at Windows 10-brukerne benyttet systemet i mer enn 11 milliarder timer til sammen i desember. I gjennomsnitt 6,7 prosent av denne tiden ble brukt i nettleseren Edge.

Den personlige, digitale assistenten Cortana har fått mer enn 2,5 milliarder spørsmål siden lanseringen.

Dersom man litt overforenklet sier at det har vært i gjennomsnitt 100 millioner brukere av Windows 10 i denne fem måneder lange perioden, har hver bruker i gjennomsnitt stilt Cortana 25 spørsmål i løpet av drøyt 150 dager – eller ett spørsmål hver sjette dag. Overarbeidet er hun i så fall ikke.

Apper

Microsoft trekker også fram selskapets Windows Store i kunngjøringen og opplyser at omsetningen var mer enn 4,5 ganger høyere per Windows 10-enhet, sammenlignet med enheter med Windows 8. Totalt skal det ha blitt utført dobbelt så mange betalingstransaksjoner i Windows Store i helligdagsesongen i år, fra pc-er og nettbrett, sammenlignet med samme periode i fjor.

Microsoft har ikke oppgitt noe tall som kan si noe om hvor mange som faktisk laster ned apper fra Windows Store. Det eneste tallet som er oppgitt, er at den nye Windows Store har fått tre milliarder besøk siden lanseringen.