ANALYSER

Mange grunner til å «insource»

Det finnes en rekke gode grunner for å ta tilbake jobber man har outsourcet, påpeker Gartner og lister opp.

2. mai 2005 - 13:21

Outsourcing er ikke en enveis-gate - flere store amerikanske selskaper har i det siste reversert outsourcing og "insourcet" hele eller deler av IT-driften.

At giganter som Morgan Stanley tar tilbake jobber, har gitt kritikere av outsourcing ny ammunisjon. Men analyseselskapet Gartner advarer mot å kalle insourcing en trend i markedet, det er for tidlig og outsourcing spås en fortsatt vekst.

Gartner påpeker likevel at det finnes flere gode grunner til å ta tilbake jobber, akkurat som det finnes flere grunner til at man setter dem ut.

Her er faktorene som får bedrifter til å ta tilbake IT-driften:

Økt kontroll: Å ha tjenester innenhus kan gi økt kontroll og raskere respons når man skal gjør endringer.

Store endringer i bedriften: Hvis bedriften legger om, blir kjøpt eller kjøper opp andre kan det skape stordriftsfordeler eller annet som snur på regnestykket.

Økonomsike fordeler: Hvis flere deler av selskapet har outsourcet til forskjellige aktører, kan moderne fellestjenester eller fellessystemer snu dette regnestykket.

Konkurransefortrinn: Hvis man leier standardsystemer fra en driftspartner, er det vanskelig å heve seg over konkurrenter. Tar man over selv, kan det være dyrere, men man kan øke trykket på tjenester/systemer som kan gi et konkurranse-fortrinn.

Beskytte intellektuelle verdier: Faren for å miste eller ikke bygge opp intellektuelle verdier når man har satt ut driften er alltid til stede.

Ikke fornøyd: Enkelte tar tilbake driften rett og slett fordi man ikke er fornøyd med kvaliteten hos outsourcingspartneren.

Nye ledere: En ny toppsjef kan være nok, han/hun kan vurdere totalbildet anderledes og for eksempel vurdere risiko anderledes.

Gartner påpeker samtidig at å hente hjem et outsourcet oppdrag ofte møter mye motstand, blant annet fordi investeringene som kreves kan være høye og ansettelser kan ta tid. Risiko for nedetid øker også i en overgangsfase.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.