Mange har allerede installert Windows 10

I alle fall blant digi.no-leserne.

Mange har tilsynelatende tatt i bruk verktøyet som gjør at man straks kan starte oppgraderingen til Windows 10.
Mange har tilsynelatende tatt i bruk verktøyet som gjør at man straks kan starte oppgraderingen til Windows 10. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. juli 2015 - 13:29

Windows 10 ble offisielt utgitt i går og gjort tilgjengelig for pc-er med Windows 7 og nyere. Som digi.no skrev i går, er det ikke nødvendig å vente på at installasjonen skal klargjøre seg selv. Microsoft tilbyr også et verktøy som gjør det mulig å fremskynde prosessen.

Les mer her: Slik får du Windows 10 i dag 

Besøkstall

Mye tyder på at mange allerede har gjort dette, i minst blant dem som leser digi.no. Dette kan vi lese av besøksstatikken fra Google Analytics.

Riktignok ikke tilbyr Google Analytics separate tall for Windows 10. I stedet tyder alt på at besøk med Windows 10 vises sammen med besøk med Windows NT. Men antallet lesere som besøker oss med Windows NT på vilkårlig dag kunne for et år siden telles på én hånd. De utgjør derfor en ubetydelig andel av det totale antallet Windows-maskiner som telles som Windows NT av Google Analytics.

I løpet våren og sommeren har dette tallet steget betydelig, noe som forteller oss at mange også har tatt i bruk forhåndsutgaver av Windows 10 på sine pc-er.

Drøy halvparten av alle som besøker digi.no, gjør dette med en Windows-pc. På tirsdag denne uken, dagen før Windows 10 ble offisielt lansert, benyttet 4,5 prosent av Windows-brukerne Windows 10 – som altså er oppgitt som Windows NT i Google Analytics.

Andelen av Windows-brukerne som benyttet Windows 7, Windows 8.1, Windows 8, Windows XP og Windows Vista var henholdsvis 57,6 prosent, 34,0 prosent, 2,2 prosent, 0,8 prosent og 0,6 prosent. Drøyt 0,1 prosent leser digi.no via Windows Server 2003.

Nyttig å vite: Du kan fjerne Windows 10-oppdateringer 

Kraftig vekst

Allerede halvannet døgn senere ser vi en klar endring.

Så langt i dag var 13,4 prosent av Windows-pc-ene som besøkte oss, basert på Windows 10. Det er en økning på 8,9 prosentpoeng på halvannet døgn. Samtidig har andelen av Windows-brukere som benytter Windows 7 falt til 54,0 prosent, mens andelen Windows 8.1-brukere har falt til 28,8 prosent. De øvrige Windows-versjonene, som ikke kan oppgraderes direkte til Windows 10, ligger på omtrent samme nivå som på tirsdag.

Fordelingen av Windows-brukere på ulike versjoner hos digi.no den 30. juli 2015.
Fordelingen av Windows-brukere på ulike versjoner hos digi.no den 30. juli 2015. Andelen til Windows 10 er oppgitt som NT i disse tallene fra Google Analytics. Bilde: digi.no
 

Dette tyder på at godt over ti prosent av dem som leser digi.no ved hjelp av en pc, allerede har tatt i bruk Windows 10 på denne maskinen.

Antallet besøkende med Windows 10 ligger nå ganske tett bak antallet som har besøkt oss med Mac OS X. Dersom trenden fortsetter, vil Windows 10 passere antallet besøk med Mac OS X innen midnatt.

Feilkilder

Tallene må selvfølgelig tas med en stor klype salt, for de kan være påvirket av en rekke potensielle feilkilder. Blant annet er det fortsatt ferietid for mange. For det andre har vi bare målt de tolv første timene av det inneværende døgnet. De tolv neste kan gi et helt annet utslag.

Det er dessuten en del pc-brukere som blokkerer Google Analytics, noe som gjør at disse ikke blir registrert på normalt måte.

Tallene er heller ikke representative for andre enn digi.no-leserne, hvor mange er mer opptatt av ny teknologi enn de fleste andre. Men tall vi har hentet inn fra et annet stort, norsk nettsted med betydelig bredere leserprofil enn digi.no, viser at også der er Windows 10-andelen på over 10 prosent blant dem som bruker Windows under besøket.

Leste du denne? Nadella: – Vi slutter ikke med mobil 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.