Mange har ideer, men får ikke penger

Det startes få ny selskaper, men det skyldes ikke mangel på ideer - gründerne står i kø.

Det startes få ny selskaper, men det skyldes ikke mangel på ideer - gründerne står i kø.

Det skal ikke være lett å være IT-gründer. Til tross for at IT-markedet har bedret seg kraftig det siste året, så kaster ikke investorene penger etter gründerne av den grunn.

Ferske IT-selskaper søker frisk kapital fra investeringsselskaper som Teknoinvest, Four Seasons Venture, Northzone og Televenture.

Venture-selskapet Teknoinvest har en total forvaltningskapital på rundt 1,2 milliarder kroner, og i et av fondene er det ennå ledig 200-250 millioner kroner til nye investeringer. Flere hundre IT-selskaper jaktet i fjor på pengebingen til ventureselskapet Teknoinvest, men kun fem nye selskaper slapp gjennom nåløyet.

Teknoinvest er med 23 selskaper i porteføljen et av de større venture-selskapene i IT-sektoren. Investeringsselskapet eier blant annet poster i Opera, Trolltech, Funcom, Vensafe og Akvasmart. Tidligere sukesser er Tandberg, Tandberg Television, Ciena og Corvis.

Det er mange håpefulle IT-gründere som banker på døren til Teknoinvest på jakt etter frisk kapital. Men bare et fåtall slipper gjennom nåløyet.

- Det er mange som banker på døren og spør. En del av dem blir avvist med en gang. I fjor loggførte vi rundt 300 henvendelser, men det totale antallet ligger trolig mellom 500 og 1000, sier Tore Mengshoel i Teknoinvest (bildet) til digi.no

Det er både nordiske og amerikanske selskaper som spør om penger. Men til tross for et voksende IT-marked, så er det definitivt ikke lett å hente penger. I fjor investerte Teknoinvest kun i fem nye selskaper, i tillegg til ytterligere investeringer i den eksisterende porteføljen. I dag har Teknoinvest 23 nordiske og amerikanske selskaper i sin portefølje.

IT-selskapene må kunne skilte med unik teknologi som har et globalt markedspotensiale for at det skal skytes inn penger, forteller Mengshoel.

- Vi ser etter selskaper med unik, innovativ teknologi som har potensial til å nå ut i et globalt marked. Selskaper som bare er ute etter å dekke hull i det norske markedet og kopiere eksisterende teknologi er ikke interessante, sier Mengshoel.

    Les også:

I tillegg til at Teknoinvest stiller krav om unik teknologi med et internasjonalt potensiale, så er ventureselskapet på jakt etter eksepsjonelle gründere som virkelig brenner for selskapet. Gründerne trenger ikke å ha alle brikkene på plass. Teknoinvest og andre eiere kan hjelpe til med å utvikle selskapene videre, forteller Mengshoel.

- De trenger ikke ha det komplette teamet. Vi kan hjelpe til med organisasjonsbygging, forretningsutvikling, børsnotering og slike ting. Det er prosesser som vi har mye erfaring med, sier han.

Til toppen