RESULTATERFINANS

Mange har ideer, men får ikke penger

Det startes få ny selskaper, men det skyldes ikke mangel på ideer - gründerne står i kø.

19. mars 2004 - 10:06

Det skal ikke være lett å være IT-gründer. Til tross for at IT-markedet har bedret seg kraftig det siste året, så kaster ikke investorene penger etter gründerne av den grunn.

Ferske IT-selskaper søker frisk kapital fra investeringsselskaper som Teknoinvest, Four Seasons Venture, Northzone og Televenture.

Venture-selskapet Teknoinvest har en total forvaltningskapital på rundt 1,2 milliarder kroner, og i et av fondene er det ennå ledig 200-250 millioner kroner til nye investeringer. Flere hundre IT-selskaper jaktet i fjor på pengebingen til ventureselskapet Teknoinvest, men kun fem nye selskaper slapp gjennom nåløyet.

Teknoinvest er med 23 selskaper i porteføljen et av de større venture-selskapene i IT-sektoren. Investeringsselskapet eier blant annet poster i Opera, Trolltech, Funcom, Vensafe og Akvasmart. Tidligere sukesser er Tandberg, Tandberg Television, Ciena og Corvis.

Det er mange håpefulle IT-gründere som banker på døren til Teknoinvest på jakt etter frisk kapital. Men bare et fåtall slipper gjennom nåløyet.

- Det er mange som banker på døren og spør. En del av dem blir avvist med en gang. I fjor loggførte vi rundt 300 henvendelser, men det totale antallet ligger trolig mellom 500 og 1000, sier Tore Mengshoel i Teknoinvest (bildet) til digi.no

Det er både nordiske og amerikanske selskaper som spør om penger. Men til tross for et voksende IT-marked, så er det definitivt ikke lett å hente penger. I fjor investerte Teknoinvest kun i fem nye selskaper, i tillegg til ytterligere investeringer i den eksisterende porteføljen. I dag har Teknoinvest 23 nordiske og amerikanske selskaper i sin portefølje.

IT-selskapene må kunne skilte med unik teknologi som har et globalt markedspotensiale for at det skal skytes inn penger, forteller Mengshoel.

- Vi ser etter selskaper med unik, innovativ teknologi som har potensial til å nå ut i et globalt marked. Selskaper som bare er ute etter å dekke hull i det norske markedet og kopiere eksisterende teknologi er ikke interessante, sier Mengshoel.

    Les også:

I tillegg til at Teknoinvest stiller krav om unik teknologi med et internasjonalt potensiale, så er ventureselskapet på jakt etter eksepsjonelle gründere som virkelig brenner for selskapet. Gründerne trenger ikke å ha alle brikkene på plass. Teknoinvest og andre eiere kan hjelpe til med å utvikle selskapene videre, forteller Mengshoel.

- De trenger ikke ha det komplette teamet. Vi kan hjelpe til med organisasjonsbygging, forretningsutvikling, børsnotering og slike ting. Det er prosesser som vi har mye erfaring med, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra