Mange kan få nettproblemer i juli

Stenger DNS-servere som brukes av mange infiserte pc-er.

DNS-kapring kan føre til problemer også etter at skurkene er tatt.
DNS-kapring kan føre til problemer også etter at skurkene er tatt.

Stenger DNS-servere som brukes av mange infiserte pc-er.

Den 9. juli i år vil trolig flere hundre tusen pc-brukere miste tilgangen til å besøke nettsteder og annet innhold på Internett. Årsaken til dette er at systemene har blitt utsatt for DNS-kapring utført av skadevaren DNSChanger og benytter derfor DNS-servere som snart vil bli stengt.

Virksomheten knyttet til DNSChanger er stoppet etter at FBI og estlandske justismyndigheter i fjor arresterte personene som trolig står bak. Men skadevaren har hos ofrene endret systeminnstillingene for hvilke DNS-servere som skal benyttes datamaskinen.

De opprinnelige DNS-serverne som ble brukt i DNSChanger-virksomheten, ledet i mange tilfeller ofrene over til falske nettsteder, som blant annet ble benyttet til phishing. Serverne ble i november erstattet av «rene» servere som kontrolleres av Internet Systems Consortium. Men dette er en midlertidig løsning, og det er disse serverne som snart skal stenges. Tidspunktet for stengingen har allerede blitt forskjøvet med flere måneder.

Siden november har blant annet mange internettleverandører og andre grupper forsøkt å varsle de berørte brukerne om at deres datamaskin er infisert av DNSChanger, og at de fortsatt benytter én eller flere av DNS-serverne som skal stenges om drøyt en måned.

Varsling i stor skala
I et blogginnlegg skriver Google at disse kampanjene har oppnådd begrenset suksess. Selskapet mener at med den nåværende desinfeksjonraten, vil det fortsatt være flere hundre tusen maskiner som vil bli berørt når de aktuelle DNS-serverne stenges.

I mange tilfeller vil Google kunne registrere pc-er som er infisert av DNSChanger på grunn av skadevarens bruk av blant annet proxyservere. Dersom brukeren besøker Googles søketjeneste, vil det vises en advarsel over søkeresultatene dersom maskinen er infisert av DNSChanger. Brukeren gis da også tips og råd om hvordan skadevaren kan fjernes.

Dukker denne advarselen opp når du søker på Google, bør du i alle fall skanne datamaskinen med et antivirusprogram.
Dukker denne advarselen opp når du søker på Google, bør du i alle fall skanne datamaskinen med et antivirusprogram. Bilde: Google

Google regnet i forrige uke med å kunne varsle omtrent en halv million brukere av DNSChanger-infiserte systemer i uken.

Mer informasjon om DNSChanger og hva som vil skje den 9. juli, er oppgitt på dette nettstedet. Også der finnes det en side man kan besøke for å sjekke om datamaskinen er infisert med DNSChanger.

    Les også:

Til toppen