JUSS OG SAMFUNN

Mange kan snoke i helsejournaler

Datatilsynets Bjørn Erik Thon kritiserer landets sykehus.

15. aug. 2011 - 07:26

Oslo (NTB): Datatilsynet kritiserer landets sykehus fordi for mange personer kan snoke i pasientjournaler. Datasystemene er dessuten for dårlige til å avsløre misbruk, ifølge tilsynet.

- Folks pasientjournaler skal ikke kunne leses av uvedkommende. Dette er svært konfidensiell informasjon, og derfor er det svært uheldig at systemene ikke er bedre, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon til Aftenposten.

Datatilsynet har den siste tiden gjennomført tilsyn som avslører mangelfull håndtering av pasientjournaler. Ifølge tilsynet har for mange mennesker tilgang til journalene. Det er dessuten mange som har tilgang på for mye informasjon fra journalene. Alle oppslag i journalene skal loggføres, men det er varierende hvordan dette blir gjort ved sykehusene.

Datatilsynet har også avdekket at det varierer mye hvor ofte loggene blir systematisk sjekket.

- Et av de største problemene er nok at systemene ikke er designet riktig. Ofte er pasienter innom på ulike avdelinger, men det er ikke slik at alle journalene er passet inn i et slikt dynamisk behandlingsløp. Da kan det skje at uvedkommende får tilgang til informasjon de ikke skal ha, sier Thon. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.