ANALYSER

Mange kobler pc-en til mobilt bredbånd

HSPA har blitt et reelt alternativt til ADSL for mange europeere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. mai 2009 - 10:12

For pc-brukere som bare skal lese litt nyheter og avlegge nettbanken et besøk, kan mobilt bredbånd være et godt alternativ. Dersom man nøyer seg med å bruke Internett på kveldstid og i helgene, kan man slippe unna med en utgift på under hundre kroner i måneden.

Trolig er det mange i Europa som benytter mobilt bredbånd også i andre sammenhenger, for ifølge en undersøkelse utført av Berg Insight, utgjorde HSPA (High Speed Packet Access), også kjent som turbo-3g, ved utgangen av 2008 så mye som 11,6 prosent av det totale antallet bredbåndsforbindelser i Europa. Det virker ikke som om undersøkelsen inkluderer andre teknologier for mobilt bredbånd, selv om kommende LTE er nevnt.

Antallet abonnenter med mobilt bredbånd basert på HSPA steg med 74 prosent i Europa i fjor, slik at antallet kom opp i 14,6 millioner. Det er ventet at antallet vil vokse med i snitt 30 prosent i året fram til 2014. Da vil antallet abonnenter med mobilt bredbånd basert på HSPA vil da være på 70 millioner.

Andelen av bredbåndsbrukerne i Nord-Amerika som benytter mobilt bredbånd er med 4,5 prosent lavere enn i Europa, men Berg Insight forventer at vekten vil være høyest i Nord-Amerika. Mellom 2008 og 2014 ventes en årlig vekst på i snitt 43 prosent, noe som vil gi 35 millioner abonnenter ved utgangen av perioden.

Berg Insight mener at støtte for mobilt bredbånd vil bli en standardfunksjon i bærbare pc-er, sammen med andre modemer for trådløse teknologier. Brukerne vil da kunne koble maskinen til det best tilgjengelig nettverket.

- Morgendagens bredbåndsleverandører vil måtte tilby kundene flere aksessmetoder, sier Marcus Persson, telekomanalytiker ved Berg Insight, i en pressemelding.

Persson spår at LTE vil bli den foretrukne teknologien på utsiden av hjemmet, mens båndbreddekrevende applikasjoner som IPTV fortsatt vil kreve fast bredbånd. Årsaken til dette er ifølge Persson kapasitetsbegrensningene i de mobile nettverkene, noe som skyldes begrenset tilgjengelighet på frekvenser.

- Vi mener at LTE vil gjøre seg gjeldende som den viktigste trådløse teknologien også i Nord-Amerika. Ideen om å konstruere et annet nasjonalt nettverk i USA basert på alternative teknologier virker ikke troverdig i dagens finansielle klima, sier Persson.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.