JUSS OG SAMFUNN

Mange kommuner går sammen om IT

Kommunale IT-sjefer sitter ikke lenger på hver sin tue, men samarbeidet går ikke alltid knirkefritt.

30. jan. 2006 - 11:17

Landets kommuner har tidlgiere i stor grad kjørt separate løp når de velger sine IT-løsninger, men nå søker stadig flere sammen. Ifølge Finansavisen har det oppstått 40 forskjellige interkommunale samarbeid på IT-siden de siste årene.

Finansavisen skriver at dette skyldes frykt for kommunesammenslåing. Kommunene ønsker å vise at man kan få stordriftsfordeler uten å slå dem sammen, og er tvunget til å samarbeide, mener avisen.

En annen forklaring på at dette fenomenet kan være at teknologien er endret. Netterket har fått en langt mer sentral rolle, og drift av IT-systemer kan sentraliseres hos en kommune eller en ekstern partner.

Krav om å gjøre kommunale tjenester tilgjengelige via Internett vil gi kommunale IT-systemer nye utfordrigner fremover, som igjen kan føre til at nye løsninger prøves ut.

De små kommunene ser ut til å være mest ivrige etter å samarbeide. Det er de som har mest å tjene på større volumer, og ofte mangler de kompetanse internt.

Men samarbeid er ikke alltid like enkelt. Seks kommuner på Øvre Romerike opplever krangling om regninger som er blitt større enn forventet. Samarbeidsorganet beskrives nå som en kamparena.

Samarbeid trenger heller ikke å være stabile. Tysvær kommune driftet tidligere løsninger for flere andre kommuner, men så ble avtalen konkurranseutsatt, og en lite IT-aktør stakk av med kontrakten.

Kommunenes Sentralforbund vil nå etablere en veileder for slike samarbeid, for at man skal få mer ut av dem, og unngå problemer.

Finansavisens oversikt viser at det er til sammen 266 deltagere i de 40 samarbeidsprosjektene. En del kommuner er med i flere samarbeid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.