Mange kontakter Datatilsynet

Datatilsynet fikk over 1.500 spørsmål om arbeidsliv i fjor. Ansatte spør om det er lov å kameraovervåke dem på arbeidsplassen, mens arbeidsgivere spør om rett til å lese ansattes e-post.

I to av årets måneder i fjor, i juni og september, var det spørsmål om arbeidsliv som gikk hyppigst igjen hos Datatilsynets svartjeneste.

Juridisk rådgiver Christine Ask Ottesen i Datatilsynet tror årsaken til at stadig flere ansatte spør det er lov med kameraovervåking, er at avansert utstyr har blitt billig. Dermed mener hun at terskelen er blitt lav for å ta kameraovervåking i bruk.

- Husk at romavlytting er en inngripende metode. Selv ikke politiet har lov til å benytte seg av dette for å etterforske grove forbrytelser, sier Ask Ottesen.

Det var om lag like mange arbeidsgivere som arbeidstakere som ringte eller skrev e-post til tilsynet i 2004. Arbeidsgiverne som kontaktet tilsynet, lurte ofte på når opplysninger kan utleveres, når man kan lese ansattes e-post og i hvilken grad man kan sjekke internettbruken til de ansatte.

Datatilsynet oppfordrer arbeidsgivere til å ha klare retningslinjer for hvordan internett og e-post skal brukes i bedriften.

Til toppen