UTVIKLING

Mange mobilapper krenker åpen kildekode

Overholder ikke selv de mest sentrale betingelsene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. mars 2011 - 15:54

Utvalget av applikasjoner fortsetter å vokse lynraskt, men mye tyder på at mange applikasjonsutviklere tar betydelige snarveier for å komme fram til målet.

OpenLogic, et selskapet som blant annet tilbyr løsninger for skanning av programvare, har analysert 635 kjente mobilapplikasjoner til Android og iOS for å se om se overholder grunnleggende krav i åpen kildekodelisenser.

66 av de 635 applikasjonene inneholdt biblioteker eller annen kildekode utgitt under åpen kildekode-lisensene GPL, LGLP eller Apache. Bare 29 prosent av disse applikasjonene overholdt samtlige av fire nøkkelkrav som OpenLogic analyserte. Dette inkluderer blant annet det å gjøre kildekoden til applikasjonen tilgjengelig for brukere og å tilby en kopi av lisensen.

– Mange mobil- og nettbrettutviklere har kanskje ikke full oversikt over åpen kildekoden de brukere og kravene i åpen kildekodelisensene, sier Kim Weins, sjef for produkter og markedsføring i OpenLogic, i en pressemelding.

– Dette får betydning i den virkelige verden. For eksempel har Free Software Foundation erklært at GPL og iTunes-lisensen ikke er kompatible, og Apple har allerede fjernet flere applikasjoner fra butikken som ble avgjort å være under GPL. Google har også mottatt forespørsler om å fjerne applikasjoner fra Android Market som har krenket GPL. Applikasjonsutviklere er nødt til å være oppmerksomme på overholdelse av åpen kildekode-lisenser for å sikre at deres applikasjoner ikke blir utsatt for rettslige handlinger, mener Weins.

Applikasjonene som ble analysert ble valgt ut fra ulike kategorier. Flere av har blitt markedsført i tv-reklame i USA. Det var også applikasjoner utgitt av noen av de 20 største selskapene i USA. Noen av verdens ledende varemerker inne bank, sport og spill var representert, men også populære applikasjoner fra mindre aktører.

52 av applikasjonene benyttet Apache-lisens, mens 16 benyttet GPL eller LGPL. Bare 27 prosent av Android-applikasjonene overholdt de nevnte lisenskravene, mens den tilsvarende andelen for iOS var på 32 prosent. Ingen av Android-applikasjonene som benyttet GPL eller LGPL overhold kravene, overholdt kravene.

13 av applikasjonene som stammer fra Apple App Store, benyttet GPL eller LGPL. OpenLogic mener at disse applikasjonene lever farlig, da Apple allerede har flere andre applikasjoner med tilsvarende lisens.

Dessuten registrerte selskapet to Android-applikasjoner som inneholder LGPLv2.1-lisensiert kode, som potensielt er i konflikt med Apache 2.0, som er den viktigste lisensen for Android-plattformen.

Det ble også funnet at flere applikasjoner hadde omfattende sluttbrukeravtaler hvor det hevdes at hele programvaren var utgitt under utgiverens copyright og fullstendig eid av vedkommende, til tross for at noe av koden i applikasjonen var åpen kildekode.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.