TELEKOM

Mange mobilbrukere har tatt i bruk turbo-3G

Mobiloperatører over store deler av verden melder om stor interesse for turbo-3G.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. okt. 2007 - 08:43

Det siste året har stadig flere fått tilgang til raskere nedlasting av data via mobilnettet ved hjelp av en teknologi som kalles HSDPA (High-Speed Download Packet Access ) eller Turbo-3G. Sammen med en kommende opplastingsteknologi, HSUPA, utgjør disse en oppgradering til det eksisterende 3G-tjenestene. Felles kalles teknologiene som HSPA.

Foreløpig tilbys stort sett bare HSDPA, som per i dag i praksis gir nedlastingshastigheter på mellom 500 kbit/s og 3 Mbit/s, noe som er en betydelig hastighetsøkning i forhold til det vanlig 3G tilbyr.

Det å få nedlasting via mobilen i hastigheter som en middels ADSL-linje har tydelig vekket interesse hos mobilbrukerne. Mobiloperatører over store forteller om at svært mange kunder allerede har tatt i bruk teknologien. Australske Telstra skal ifølge en pressemelding fra GSM Association ha passer én million kunder med HSPA-enheter i løpet av ti måneder, mens en stor majoritet av AT&Ts fem millioner 3G-kunder nå skal benytte en enhet med HSPA-støtte.

    Les også:

I alt skal det finnes mer enn 120 ulike HSPA-håndsett på markedet, men GSM Association forventer at dette antallet vil vokse kraftig fram mot jul.

I tillegg til mobiltelefoner med HSPA-støtte, benytter mange i stedet separate HSPA-modemer for tilkobling til PC. Mobilkom Austria skal alene ha solgt 210.000 slike modemer i Østerrike.

Også i Sør-Korea har HSPA tatt av. Mer enn halvparten av KTFs to millioner 3G-kunder har nå enheter med HSPA-støtte.

- I Korea bruker kundene våre HSPA til å se på film, laste ned musikk, spille spill og få tilgang til andre former for underholdning. Det finnes et bredt spekter av bredbåndsteknologier i Korea, men våre kunder velger i økende grad HSPA på grunn av ytelse, allsidighet, pris, global dekning og støtte fra det internasjonale operatørfellesskapet, sier Won-Jin Park, visepresident for forretningsutvikling i KTF, i en pressemelding.

I Norge er fortsatt kun Netcom som tilbyr HSDPA, men foreløpig med temmelig begrenset dekning. Planen er å dekke Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger innen utgangen av året.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.