BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mange nye USB-produkter

USB har snart vært tilgjengelig i to år. Antall PC-er vil passere 100 millioner i år, men utvalget av USB-utstyr har til nå vært svært begrenset. De mange lanseringen under CeBIT '98 ser ut til å endre dette.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. mars 1998 - 19:24

USB står for Universal Serial Bus og vil over tid trolig blant annet erstatte seriell-, parallell- og PS/2-portene som har vært vanlige på PC-er i en årrekke. USB har en samlet båndvidde på 12 Mbit/s og man kan koble til opptil 127 enheter til bussen. USB ble utviklet i et samarbeid av Intel, Compaq, Digital, IBM, Microsoft, NEC og Northern Telecom.

Stephen Whalley, formann i USB Implementers Forum og avdelingssjef i Intel, opplyser at det vil komme over 100 nye USB-produkter i år.

Spesielt i tiden etter lanseringen av Windows 98 vil det komme mange produkter, forteller han.

Windows 98 er den første utgaven av Windows med USB-støtte som kan kjøpes fritt hos forhandlere.

Fortalte om nye USB-produkter: Stephen Whalley.
Fortalte om nye USB-produkter: Stephen Whalley.

Whalley sier at den største fordelen med USB, ved siden av hastigheten, er at utstyret er så lett å installere. De aller fleste enhetene på markedet i dag er såkalt hot-swap plug-and-play, det vil si at enhetene kan kobles til og fra uten å måtte restarte PC-en, samtidig som driverne til enheten blir lastet automatisk.

- Dette gjør mange periferienheter tilgjengelig for brukere som tidligere ikke har hatt kunnskap nok til å kunne koble til slikt utstyr. Et eksempel er skannere.

Whalley forteller at omtrent 30 prosent av alle skannere kommer i retur til forhandlerne. Ikke fordi det er noe i veien med utstyret, men fordi brukeren rett og slett ikke har greid å installere den korrekt.

- Dette blir det slutt på med USB, sier han.

En annen fordel med USB er at man i mange tilfeller slipper å ha ekstern strømforsyning til USB-enheten. USB kan tilby en strømstyrke på opptil 500 mA.

Hva slags utstyr er det så som kommer med USB-grensesnitt?

Allerede finnes det digitale stillbildekameraer og videokameraer, modemer, tastaturer, skannere, monitorer, samt spillspaker, mus og andre styre- og pekeenheter. Det vil også komme USB-huber, som tilbyr flere USB-kontakter slik at man får muligheten til å koble til flere enheter på en gang. Også en del monitorer vil ha huber innebygget. De fleste av dagens PC-er har to USB-kontakter, men dette antallet vil ifølge Whalley dobles fram til år 2000.

Det vil i månedene framover også dukke opp nye typer enheter, blant annet tilkoblingsenheter til Internett, for eksempel modem for kabel og UADSL.

Foreløpig er det kun Windows 95 OSR 2.1 og det kommende Windows 98 som støtter USB, men Whalley sier at flere operativsystemer snart vil komme etter. Hvilke dette er, kan han foreløpig ikke fortelle.

Whalley tror ikke at de fleste nye PC-er vil utstyres med USB-basert mus og tastatur før i 1999. Priskrigen i PC-markedet er svært aktiv, og USB-enhetene koster foreløpig mer enn enheter med tradisjonelle grensesnitt.

- Men dette vil endres når produksjonen av disse enhetene øker, avslutter han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.