Mange nyheter i fersk Opera-beta

Alt tyder på at Opera Software vil droppe 7.60-versjonen av Opera-nettleseren.

Alt tyder på at Opera Software vil droppe 7.60-versjonen av Opera-nettleseren.

Opera Software annonserte i dag en offentlig tilgjengelig betautgave av det som trolig kommer til å bli Opera 8. Versjonsnummeret er ikke helt avgjort ennå, men Opera-sjef Jon Stephenson von Tetzchner sier i en pressemelding at versjonen som nå er under bearbeidelse, har så mye ny funksjonalitet at det vil være logisk å lansere den som en helt ny utgave, i stedet for med versjonsnummeret 7.60. Brukere som har lisensiert Opera 7, skal også kunne bruke Opera 8 uten ekstra kostnader.

Den nye betautgaven, som nå kan lastes ned til Windows fra denne siden, skal være enklere å installere og leveres med et forenklet brukergrensesnitt til hjelp for nye brukere. Et eget startfelt skal gi enklere tilgang til de viktigste egenskapene. En søppelbøtte skal huske lukkede vinduer eller blokkerte popup-vinduer. Dette, sammen med nettleserens Sessions-egenskap, skal hindre at arbeid går tapt.

Den RSS-baserte nyhetsklienten har fått en mer sentral posisjon og skal være mer brukervennlig. Et klikkbart ikon opptrer nå i adressefeltet når brukeren åpner websider på nettsteder som tilbyr RSS-feeder. Nyhetsfeedene kan også legges til i Operas e-postklient.

Taleteknologi er sentralt i den nye betautgaven. Nettleseren skal være forberedt for en framtid hvor nettsteder tilbyr interaktiv, talebaserte systemer for shopping og reservasjoner. Brukeren skal også kunne navigere på weben ved hjelp av talekommandoer som "Opera next link", "Opera back" eller "Opera speak". Den sistnevnte kommandoen vil få nettleseren eller e-postklienten til å lese opp innholdet på en webside eller i en e-postmelding over høyttaleren.

Nettleseren inneholder den nye Fit-to-Window-Width-funksjonaliteten som tilpasser innholdet på websidene til bredden på nettleservinduet. Dette skal forhindre horisontal rulling, selv om flere vinduer åpnes ved siden av hverandre. Dette kan også kombineres med zoom-funksjonaliteten i nettleseren.

En tilsvarende funksjonalitet for utskrift, Fit-to-Page-Width, er også inkludert.

Betaversjonen inkluderer også en funksjon som sjekker om det er kommet nye utgaver. Ifølge von Tetzchner, skal selskapet i tillegg ha noen hemmeligheter oppe i ermet.

Den endelige utgave av neste Opera-versjon, uansett hva versjonsnummeret vil bli, skal komme tidlig neste år.

Til toppen