UTVIKLING

Mange nyheter i Visual Studio 2010

Microsoft har hatt mest fokusert på arkitektur og testing.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. apr. 2010 - 12:58

Microsoft lanserer i dag 2010-utgaven av utviklerverktøyet Visual Studio. Nyhetene er svært omfattende. Mange av nyhetene har dog vært kjent i ganske lang tid. Visual Studio 2010 har vært tilgjengelig i blant annet en betaversjon siden oktober i fjor.

Digi.no snakket for en tid tilbake med Sondre Bjellås, senior løsningsarkitekt i Steria, om hans inntrykk av Visual Studio 2010. Bjellås har vært med i produktgruppen for Visual Studio og skal ha påvirket Microsoft til å gjøre visse endringer.

- Microsoft begynte å komme med et eget system for arkitekturdiagrammer, men vi fikk selskapet til å komme med UML i stedet. Dette er standardbasert og gjør et enklere for alle typer utviklere å kommunisere, forteller Bjellås. UML er en forkortelse for Unified Modeling Language.

Med den nye versjonen av Visual Studio reduseres antallet utgaver betydelig. Nå tilbys bare Professional, Premium, Ultimate og Test Premium.

Sondre Bjellås i Steria <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Sondre Bjellås i Steria Bilde: Harald Brombach

- Lisensieringen har vært veldig kompleks, og det har vært vanskelig å identifisere produktene innen det norske markedet. Nå er det enklere å oppgradere - bare rett opp, sier Bjellås. Han mener likevel det kunne ha greid seg med to versjoner.

Professional-utgaven er beregnet for individuelle utviklere. Den har bare begrenset støtte for blant annet arkitektur og modellering, debugging og analyse, testing og databaseutvikling.

Premium-utgaven er beregnet for både individuelle utviklere og utviklergrupper. Denne har fått blant annet støtte for testing av brukergrensesnitt, noe Bjellås mener at alltid har vært problematisk for utviklere. Den er betydelig bedre utstyrt på de områdene hvor Professional-utgaven har begrenset støtte, og tilbyr blant annet mulighet for frakoblet modifikasjon av databaser. UML-modelleringen er tilgjengelig i denne versjonen.

Ultimate-utgaven er den mest komplette utgaven og tilbyr alt det de øvrige tilbyr, samt en hel del annet. Dette inkluderer Intellitrace, en ny debuggermotor som både skal forbedre debuggingen på utviklerens egen maskin, men som i tillegg gir testerne mulighet til å sende en historisk debugglogg til utvikleren.

- En typisk situasjon er at utvikleren sier at det virker på sin maskin og at vedkommende ikke greier å reprodusere feil. Med loggen kan man se hvilken linje av koden som feiler. Det er også mulig med automatisk videoinnspilling av testingen, samt at masse data om testmaskinen blir tilgjengelige, sier Bjellås.

Test Professional-utgaven er ifølge Microsoft et spesialisert verktøysett for kvalitetssikringsgrupper. Det skal forenkle testplanleggingen og manuell testkjøring.

En oversikt over forskjellene på de fire utgavene finnes på denne siden.

Brukergrensesnittet i Visual Studio 2010 er basert på WPF (Windows Presentation Foundation). Ifølge Bjellås er hele grensesnittet blitt gjort om. Han ser på dette som en like stor oppgradering som fra VS6 til VS .NET.

- 2010-utgaven er mer krevende enn 2008-utgaven, men er en ny plattform som man vil bygge videre på i årene framover.

Også startsiden til VS2010 er ny. Der får man ifølge Bjellås mer hjelp til å komme i gang med for eksempel Windows-utvikling, webutvikling eller nettskyutvikling. Støtte for Windows Azure og Silverlight er selvfølgelig inkludert.

Ifølge Bjellås har Visual Studio 2010 også støtte for ASP.NET MVC-rammerverket (Model-View-Controller) for å lage dynamiske websider.

- Dessuten har den fått en mye bedre designer for Windows-programmer og Silverlight, for å lage vektorbaserte brukergrensesnitt som skalerer, sier han.

Visual Studio 2010 har også støtte for multitouch-funksjonaliteten og ribbon-grensesnittet i Windows 7. I tillegg tilbys integrert støtte for SharePoint-funksjonalitet de integrerte utviklingsomgivelsene og støtte for Office 2010.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Det er også mulig å lage applikasjoner til Windows Phone 7 i det nye utviklingsverktøyet, basert på Silverlight 4 som skal lanseres senere denne uken.

Sammen med Visual Studio 2010 slippes også .NET Framework 4, som skal gi utvidet støtte for industristandarder, støtte for flere programmeringsspråk og bedre støtte for blant annet parallellprogrammering.

På spørsmål om Visual Studio 2010 fortsatt har mangler, svarer Bjellås at han synes refactoring-støtten er litt for elementær, i forhold til for eksempel Eclipse, selv om dette kan forbedres med tredjeparts tillegg.

- Dessuten er Visual Studio 32-bits. Det støtter selvfølgelig 64-bits applikasjoner, men en del avansert debug-funksjonalitet forsvinner når man kjører på 64-bits Windows, avslutter han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.