Mange pakker fra Apple

Apple-sjef Steve Jobs leverte oppgraderinger av iMac, PowerMac og OS X under sin åpningstale under Applefolkets julaften - MacWorld New York i går. Den største overraskelsen var at det ikke kom noen overraskelse.

Apple-sjef Steve Jobs leverte oppgraderinger av iMac, PowerMac og OS X under sin åpningstale under Applefolkets julaften - MacWorld New York i går. Den største overraskelsen var at det ikke kom noen overraskelse.

Aldri har forventningene, ryktemakeriet og sikkerhetsopplegget vært større, enn før gårsdagens åpning av Macworld Expo 2001. Det gikk rykter om en ny iMac med flatskjerm, ny PowerMac som skulle bryte GhZ-barrieren, og noen trodde det ville komme en "helt ny ting" - muligens en håndholdt Mac.

OS X endelig i rute
Ingen av disse ønskene ble oppfylt - hovedvekten i Steve Jobs' tale var på Mac OS X. Den første store oppgraderingen av det nye operativsystemet - 10.1 - ble demonstrert og endelig ser det ut til at Apple Computer har fått brikkene på plass.

DVD-avspilling og -brenning, samt brenning av data-CDer er integrert i systemet, og hastigheten skal være skrudd kraftig opp. Oppgraderingen er ikke klar før i september - til skuffelse for mange OS X-brukere.

Positivt da at flere tredjepartsutviklere fra firmaer som Adobe, Microsoft, Quark, FileMaker, Alias|Wawefront m.fl. viste fungerende demoer av programmer designet for Mac OS X.

Ut med psykedelia
Apples bestselger gjennom alle tider - iMac - ble lansert i tre nye versjoner. Med G3-prosessorer på 500, 600 og 700 Mhz, og CD-brenner på alle maskinene, har Apples forbrukermaskin fått en nødvendig opprustning, men sannsynligvis ikke nok til å hjelpe på det stadig nedadgående salget.

Til manges glede er de psykedeliske møstrene ute - iMac blir nå levert i blått, hvitt og "grafitt".

Den største nyheten på maskinvarefronten var oppgraderingen av PowerMac-produktlinjen. Multiprosessering er tilbake, med en toppmodell som har to 800 MhZ G4-prosessorer. De to øvrige maskinene har bare en prosessor hver, henholdsvis på 867 og 733 MhZ.

For folk som har PCer på rundt 1,5 GhZ, virker ikke Macenes klokkefrekvenser spesielt imponerende, så Apple brukte mye tid på å fortelle om "megahertz-myten". Apples argumenter går ut på at en Pentium og en PowerPC G4-prosessor er så vidt forskjellig konstruert, at klokkefrekvensen kun er en medvirkende faktor til en maskins ytelse. Intel ville sikkert kommet med motargumenter, men Apple påstår at en 867 MhZ G4 er 58% raskere enn en 1,7 GhZ Pentium 4.

Det jeg kan fastslå er at maskinene så veldig raske ut under demonstrasjonen over nettet i går.

DVD for alle penga
Det siste punktet i Steve Jobs' tale handlet om DVD. Produksjon av DVDer er tydelig en veldig viktig brikke i Apples strategi fremover. De to øverste konfigurasjonene av PowerMacen kommer med en kombinert CD/CDRW/DVD/DVD-R stasjon, som sammen med programvaren iDVD, skal gjøre det mulig for hvem som helst å brenne sin egen plate med DVD-video. Prisene er riktignok ikke for hvem som helst - 2.499 amerikanske dollar er i drøyeste laget for hjemmebrukerne, men det er faktisk 1.000 dollar billigere enn den hittil billigste DVD-brennermaskinen til Apple.

Alt i alt ingen store nyheter, men nyheter like fullt. Som nevnt i artikkelen Lite heroin på MacWorld, ble mange skuffet - Apples aksjekurs falt med 17 prosent i går, tross et OK kvartalsresultat.

Sjekk forøvrig dette innspillet

Til toppen