Mange pc-er kan ikke kjøre Windows XP Mode

Selv helt nye maskiner mangler støtte for Windows 7-funksjonalitet.

Mange pc-er kan ikke kjøre Windows XP Mode

Selv helt nye maskiner mangler støtte for Windows 7-funksjonalitet.

De tre dyreste variantene av Windows 7 vil gi brukerne mulighet til å laste ned Windows XP Mode, som i praksis er en Windows XP SP3-instans som kjøres på en virtuell pc i Windows 7. Dette kan allerede testes med den nåværende RC-utgaven av operativsystemet.

De siste dagene har flere som har forsøkt å teste Windows XP Mode, opplevd at dette ikke har latt seg gjøre. Årsaken er at Windows XP Mode krever egen maskinvarestøtte for virtualisering. De fleste prosessorene på markedet i dag, både fra Intel og AMD, har dette, men på ingen måte alle.

Intel kaller virtualiseringsteknologien for Intel Virtualization Technology eller Intel VT, mens AMD kaller den AMD Virtualization eller AMD-V.

Intel tilbyr Intel VT i blant annet selskapets nyeste prosessorer, men det finnes også en rekke relativt moderne, firekjernede prosessorer for stasjonære maskiner som mangler støtte for denne teknologien. Intel oppgir informasjon om dette i selskapet prisliste, hvor alle prosessorer eller prosessorgrupper merket med et totall støtter Intel VT, men det finnes pc-er på markedet som benytter prosessorer som ikke finnes i denne listen.

Hos AMD er det ikke så enkelt å finne ut hvilke prosessorer som støtter AMD-V, men ifølge Wikipedia støttes teknologien av F- og G-familiene av Athlon 64 og Athlon 64 X2 dersom disse har AM2-sokkel. I tillegg kommer alle Turion 64 X2, de to nyeste generasjonene av Opteron, samt Phenom og nyere. Lavprismodellene i Sempron-familien støtter ikke AMD-V.

Det er sjelden pc-leverandørene oppgir i sine prislister hvilke av prosessorene de tilbyr som har maskinvarebasert støtte for virtualisert, noe som gjør at man enten må spørre eller sjekke selv hos prosessorleverandøren. Men som om ikke dette var nok, er det heller ikke gitt at brikkesettet eller BIOS-en til den aktuelle pc-en har støtte for Intel VT eller AMD-V. Så også dette må sjekkes.

Trolig vil det bli mer aktuelt for pc-leverandørene å oppgi slik informasjon i tiden framover.

    Les også:

Til toppen