Mange programmer vil ikke virke i Vista

Mange programmer vil ikke virke i Vista

Her er programmene du bruker i dag, og som ikke fungerer under Windows Vista.

Overgangen fra en operasystemversjon til en annen er alltid preget av noe risiko. Både for brukere og programvareleverandører. I mange tilfeller er programvare avhengig av funksjonalitet i operativsystemet som er blitt endret eller fjernet. Dette er ikke nødvendigvis operativsystem-leverandørens feil. Ofte skyldes det i stedet at det at applikasjonsleverandøren har benyttet uventede snarveier eller triks som leverandøren av operativsystemet ikke har gått god for.

Dette er også tilfellet med Windows. Sist man så slike problemer var da Microsoft kom med service pack 2 til Windows XP. Da måtte en rekke programvareprodukter oppdateres slik at de fortsatt skulle kunne brukes. I noen tilfeller var dette likevel ikke mulig, for eksempel hvis leverandøren av programvaren ikke lenger eksisterer og kildekoden ikke er tilgjengelig.

Når Microsoft snart kommer med Windows Vista, er sannsynligheten stor for at mange vil kunne oppleve det samme - programvare som ikke lenger fungerer. En del vil fungere etter at leverandøren har gitt ut en oppdatering eller to, mens annet aldri kommer til å fungere.

Technical evangelist i Microsoft, Michael Swanson, skriver i en blogginnlegg om sine egne erfaringer med dette temaet. Han viser også til Wikien Windows Vista RC 1 Software Compatibility List, hvor deltakerne har kategorisert programvare som enten fungerer helt fint, som fungerer etter noen justeringer, eller som må regnes som inkompatible. Listen gjelder for RC1-utgaven av Windows Vista.

Blant den mer kjente programvaren som per i dag ikke fungerer under Windows Vista RC1, er ACDSee v6.0 og nyere, Avast! Home Edition v4.7*, Adobe Premiere Pro 1.5, flere versjoner av Ahead Nero, Oracle Developer Suite 10g v10.1.2.0.2, Cisco Security Agent v5.0 (32 bit), ZoneAlarm Pro 6.5.x, Colin McRae Rally 2005 (64 Bit), SimCity 4 (64 Bit), TMPGEnc Plus 2.5 (32 Bit), Microsoft Money 2006 og HP OpenView Service Desk v4.5 SP17 (32 bit).

Swanson skriver at han ikke kan garantere nøyaktigheten listen, men mener at den er verdt en titt.

* Alwil, som utgir Avast, oppgir nå at den nyeste utgaven av Avast! Home Edition nå støtter Windows Vista/i>.

Til toppen