Mange rammet av Tsjernobyl-viruset

Dataredningsselskapet IBAS på Kongsvinger har opplevd telefonstorm etter at det fryktede CIH-viruset igjen har slått til mot norske PC-er.

Dataredningsselskapet IBAS på Kongsvinger har opplevd telefonstorm etter at det fryktede CIH-viruset igjen har slått til mot norske PC-er.

- Telefonen ringer nesten hele veien, forteller avdelingssjef Guro Bye i IBAS til Dagbladet :på nettet.

Hun uttrykker overraskelse over hvor mange som igjen er blitt rammet, etter at det så sent som i fjor ble anslått at så mange som 10.000 arbeidsstasjoner i Norge ble rammet av dataviruset CIH.
Les mer om CIH-viruset:
Se opp for CIH-viruset 26. april
Melissa-smittede lite rammet av CIH
CIH-rammede strømmer til Ibas
CIH-katastrofe i Sør-Korea
Tsjernobyl-forfatter identifisert

Det er særlig varianten "Tsjernobyl" - som bare slår til hver 26. april, datoen for atomulykken for tretten år siden - som er utbredt av CIH-viruset. Viruset sletter ikke bare filer og filtabeller fra disker, det ødelegger også BIOS. CIH-viruset rammer bare PC-er under Windows 95/98. Maskiner under Windows NT, Mac, Novell eller Unix rammes ikke. Dersom en PC rammes, og BIOS ødelegges, må BIOS-brikken byttes.


Også hos supportavdelingen i det norske antivirusselskapet Norman Data Defense Systems har pågangen vært merkbar i dag, selv om den ikke har vært like stor som for ett år siden.

- Dette er et av de mest destruktive virus som finnes. Det finnes noen som gjør like stor skade, men de har langt nær samme spredningen som CIH, sier supportsjef Eirik Amundsen i Norman til Dagbladet :på nettet.

- I fjor var sentralbordet sprengt. Vi registrerte over 400 henvendelser. Hittil i dag har vi fått 5 henvendelser fra bedrifter, antallet PCer som er rammet varierer mellom en og ti, sier Amundsen til Dagbladet :på nettet.

Til toppen