BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mange sliter med Windows 8.1

Microsoft har allerede trukket RT-oppdateringen.

Selv om de aller fleste nok ikke opplever noen problemer ved å oppdatere fra Windows 8 til Windows 8.1, er det nå mange rapporter på nettet som forteller at ikke alt har gått smertefritt for seg. Men de fleste problemene kan se ut til å være knyttet til enhetsdrivere, ikke minst til skjermkort. Man bør derfor installere de aller nyeste skjermkortdriverne før man installerer Windows 8.1-oppdateringen.
Selv om de aller fleste nok ikke opplever noen problemer ved å oppdatere fra Windows 8 til Windows 8.1, er det nå mange rapporter på nettet som forteller at ikke alt har gått smertefritt for seg. Men de fleste problemene kan se ut til å være knyttet til enhetsdrivere, ikke minst til skjermkort. Man bør derfor installere de aller nyeste skjermkortdriverne før man installerer Windows 8.1-oppdateringen. Bilde: REX/OJO Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. okt. 2013 - 13:40

Windows 8.1 ble torsdag gjort tilgjengelig for alle Windows 8-brukerne, og mange har allerede lastet ned og installert oppdateringen. Men samtidig har det kommet mange rapporter fra brukere som ikke har lykkes med dette. Man skulle tro at systemer som i dag kjører Windows 8 uten problemer, også ville kunne støttes av Windows 8.1 like problemfritt. Men slik er det ikke for alle.

Det kanskje aller mest overraskende er det at problemene, sett med Microsofts øyne, ser ut til å ha vært størst blant systemer som benytter Windows RT, som bare benyttes av et begrenset antall enheter.

Også til dette operativsystemet ble en 8.1-oppdateringer utgitt sist torsdag. I helgen kom det meldinger om at Windows RT 8.1-oppdateringen har blitt midlertidig trukket fra Windows Store av Microsoft. Dette bekreftes i Microsofts Community-tjeneste. Årsaken skal være at et begrenset antall brukere har opplevd problemer med oppdateringen.

En rapport om et slikt problem finnes her. Der finnes det også en angivelig løsning på dette ene problemet.

Microsoft har derimot ikke trukket Windows 8.1-oppdateringen. Dersom man ikke ser den i Windows Store, kan det ifølge Microsoft være mange potensielle årsaker til dette.

Drivere?

Problemer er det likevel nok av, men det kan virke som at det aller meste er knyttet til tredjeparts drivere.

Det mest alvorlige problemet digi.no har hørt om hittil, omtales av en leser med en Samsung Chronos series 7, en bærbar pc som leveres med Windows 8. Han beskriver det som følger:

– Nedlasting og oppgradering så ut til å fungere. Det tok cirka 20 minutter, så kom jeg til et bilde der jeg skulle logge på med min Outlook-konto samt svare på noe innstillingsspørsmål. Da det var gjort, så det ut til at den rebootet eller noe, og siden har jeg ikke fått noe fornuftig ut av maskinen. Det virker som om den driver og prøver å laster noe og går i en endeløs loop av noe slag, da det innimellom kommer noen små blink fra skjermen. Musepekeren er der av og til når jeg beveger musa og da vises lastesymbolet.

Leseren gikk til slutt så langt at han gjenopprettet maskinen med fabrikkinnstillingene, oppdaterte den med Windows Update og på nytt prøvde med Windows 8.1, noe som ga samme resultat. Han har funnet ut at flere har det samme problemet med akkurat denne maskinen. I tråden oppgis det flere mulige årsaker, blant annet driverproblemer. I alle fall én skal ha lykkes ved å slette driveren til skjermkortet i sikkerhetsmodus, for deretter manuelt å installere en oppdatert driver etter at maskinen har startet på nytt igjen. I hvilken grad alle Windows 8-brukere som støter på slike problemer, er i stand til å finne og gjennomføre en slik løsning, kan nok diskuteres.

Flere andre digi.no-lesere forteller i kommentarene til denne saken om lignende problemer, eller at oppdateringen har stoppet etter en stund med en feilmelding. Det er sistnevnte er selvfølgelig bedre enn at oppdateringen installeres og deretter gjør pc-en ubrukelig. Men det er selvfølgelig kjedelig ikke å kunne installere den største og viktigste oppdateringen til Windows 8 til nå.

Et råd til brukerne må være at man sørger for at man har de aller nyeste driverne installert, i alle fall skjermkortdriverne. Men disse driverne burde nok ha blitt levert via Windows Update før Windows 8.1-oppdateringen ble gjort tilgjengelig.

Andre brukere får både installert og startet Windows 8.1, men opplever problemer etter dette. Danske Computerworld skriver blant annet om en som opplever at viftene i hans bærbare pc nå går på full effekt selv ved enkle oppgaver.

Microsoft Norge

Digi.no har spurt Microsoft Norge hva brukerne bør gjøre, både før installasjonen og etter at det eventuelt oppstår problemer.

Christian Almskog, Windows-direktør i Microsoft Norge, sier at det eneste man i grunnen kan gjøre før man installerer, er kjøre selskapets oppgraderingsassistent, som sjekker pc-ens program- og maskinvare og tilbyr en kompatibilitetsrapport på bakgrunn av dette. Men verktøyet gir på ingen måte noen garanti om at oppdateringen vil være vellykket.

Almskog forteller til digi.no at selskapets kundeavdeling ikke har meldt om noe kundestorm som følge av oppdateringen. Han anbefaler kunder som får problemer og som har tilgang til Internett om å besøke kundestøtteseksjonen på Windows.no, hvor man blant annet kan chatte med selskapets kundestøtte.

– For mange vil nok det enkleste likevel være å ringe 23 500 500, sier Almskog.

Digi.no spurte også Almskog om det finnes noen annen måte å laste ned Windows 8.1-oppdateringen på enn via Windows Store. For privatpersoner og mindre bedrifter med mange pc-er, men ingen sentral administrasjonsløsning, vil man måtte laste ned oppdateringen én gang for hver pc. Det kan bli temmelig mye datatrafikk dersom man har en del pc-er, for hver maskin må laste ned flere gigabyte. Til tidligere Windows-utgaver har Microsoft gjerne tilbudt store oppdateringer, det vil si servicepakkene, både via Windows Update og som en egen installasjonsfil.

Almskog forteller at det finnes alternative løsninger for dem som abonnerer på TechNet eller MSDN.

– De andre må benytte Windows Store, forteller han.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.