Mange undrer seg over Accentures nedbemanning

Rekutteringseksperter og bransjeledere rister på hodet over Accentures plan for å redusere antall ansatte.

Rekutteringseksperter og bransjeledere rister på hodet over Accentures plan for å redusere antall ansatte.

I går kunne digi.no fortelle at et av de største selskapene i IT-bransjen i Norge, konsulentselskapet Accenture, skal redusere staben.

Les også:

Selskapet hadde håpet at markedet skulle ta seg opp og tok derfor ikke godt nok i da man reduserte staben tidligere i vinter. Nå skal antallet ansatte ytterligere ned, men Accenture har valgt en lite tradisjonell løsning: Selskapet har gitt et tilbud til samtlige av sine omlag 1200 ansatte om seks måneders lønn og avgang på dagen..


En ringerunde viser at mange i bransjen stusser på Accenture-ledelsens valg. Hvorfor velger ikke Accenture-ledelsen selv hvem som skal gå, spør alle digi.no snakker med.

Ingen ønsker å kommentere Accentures valg direkte og understreker at deres råd og meninger om oppsigelsesprosesser er generelle. Men rådene avslører likevel stor skepsis til Accentures valg.

Knut Hauge, daglig leder hos rekrutteringsselskapet Raadhuset og Asbjørn Eide, sjef for det store EDB 4Tel, er begge enige om hva de ansaer som det største faremomentet:

- Det er alltid de flinkeste og mest omstillingsdyktige som går først. De som ikke er så tilpasningsdyktige og ikke fungerer så bra vet dette og søker ikke, mener Hauge.

- Dette har vi sett utallige ganger, sist i Forsvaret og oljeindustrien. Nå må disse hyre tilbake sine beste folk som konsulenter til langt høyere lønn, forteller han.

Hauge får støtte fra Eide som selv det siste året har redusert staben med 160 ansatte.

- Det er ledelsens ansvar å sørge for at man sitter igjen med en så konkurransedyktig stab som mulig, mener Eide.

Lederen for et stort IT-selskap (han ønsker å være anonym) har en brutal konklusjon:

- Å gi et tilbud til alle ansatte er en hasteløsning du gjennomfører fordi du har ventet for lenge. Det er mye bedre for ledelsen å velge hvem som skal gå, men det tar mer tid, sier han til digi.no.

Svein Engenes, direktør i det store konsulentselskapet AT Kearney er mindre negativ, men trekker frem nok et moment til undring:

- De store konsulentselskapene har gode systemer for kompetansemåling og oppfølging. Selskaper som Accenture kjenner sine ansatte svært godt, sier han. Alt skulle derfor ligge til grunn for at Accenture-ledelsen selv kunne velge.

Alle digi.no har snakket med peker dessuten på at et tilbud til alle ansatte gir liten kontroll over hvor mange sier opp. Markedssjef i Accenture Norge, Bjørn Boberg, sa i går til digi.no at ledelsen vil avslå søknader fra ansatte man ikke ønsker å miste, men her rister både Hauge, Eide og Engenes på hodet.

Alle de tre er krystallklare i sin dom:

- Har en ansatt valgt å søke om sluttpakke, kan du ikke si nei etterpå. Den ansatte har allerede mentalt forlatt jobben og er lite motivert til å måtte fortsette.

Til toppen