FORBRUKERTEKNOLOGI

Mange vil kjøpe musikk i MP3-formatet

En stor, nordisk musikkbutikk på nettet melder om svært kraftig vekst i salget av DRM-frie musikkfiler.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. mars 2007 - 09:55

I de siste månedene har flere aktører meldt om at systemer for digital rettighetskontroll, DRM, er et hinder for salg av musikkfiler nettet. Nylig gikk den store, tyske musikktjenesten Musicload ut og sa at nesten alle de innkommende supportsamtalene dreide seg om problemer med DRM-løsningen selskapet benytter. De fleste plateselskapene krever at musikkfiler utstyres med DRM, men alle omkostningene knyttet til problemene kundene opplever med systemene, belastes nettbutikkene.

Musicload mener at DRM er den viktigste årsaken til at ikke flere kjøper nedlastbar musikk.

I et intervju med NyTeknik.se sier Mikael Olander, administrerende direktør i CDON, at han er enig med Musicloads konklusjoner.

CDON er en av de største, nordiske musikkforhandlerne på nettet, også når det gjelder nedlastbar musikk. Det meste av musikken selskapet tilbyr for nedlasting, er i DRM-beskyttet WMA-format. Men CDON har i noen måneder også hatt et utvalg med MP3-filer som selges uten DRM.

- Det er en en utrolig forskjell på salgsøkningen av MP3 sammenlignet med WMA. Markedet vokser utrolig mye raskere for MP3, sier Olander. Dette til tross for at utvalget av MP3-musikk langt mindre enn utvalget av DRM-beskyttet musikk hos CDON.

Dette tyder på at kundene er villige til å betale for musikken, men er mindre interessert i et produkt som er preget av at musikkbransjen ikke stoler på sine egne kunder.

- Jeg vet ikke hvor stor andel av våre supportsamtaler som dreier seg om kopibeskyttelse, men det er et stort flertall.

I tillegg til at MP3-filene CDON og en rekke mindre forhandlere selger på nettet er DRM-frie, er MP3 et format som støttes av så godt som alle enheter som kan spille av musikkfiler, inkludert iPod-er, mobiltelefoner, Linux-PCer og mange bilstereoanlegg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.