RESULTATERFINANS

Mangedobling av nettaksjehandel i Europa

Antallet europeiske onlinekonti for aksjehandel vil vokse fra 1,85 millioner i 1999 til 4,4 millioner innen utgangen av 2000. Så kommer "ketsjup-effekten": Innen 2003 vil antallet konti nærme seg 17 millioner.

15. mai 2000 - 14:15

Det er International Data Corp (IDC) som serverer de optimistiske tallene for nettaksjehandel i Europa.

- Meglerhusene fokuserer nå primært på å skaffe seg markedsandeler, derfor er Europa inne i en sterk vekstfase som i hvert fall vil vare i de kommende par-tre årene, sier IDC-analytiker Luisa Bordoni.

- Selskaper som er tidlig ute - såkalte "first movers" - kan på rekordtid skaffe seg betydelige markedsandeler når markedet er nytt og i en sterk ekspansjonsfase. Den største utfordringen kan like gjerne komme fra helt ferske aktører som tradisjonelle institusjoner, sier Bordoni, som viser til at de fleste online-meglere fram til i dag har konkurrert på pris. Etter hvert som markedet modnes og konkurransen skjerpes, vil imidlertid stadig flere aktører fokusere på verdiøkende tjenester, som forskning, analyser og annen informasjon - enten i egen regi eller via partnerskap, kommenterer hun.

IDC oppgir ikke egen statistikk for de norske aktørerne på området, men har kikket nærmere på nettaksjehandel i Sverige, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Sveits. IDC rapporterer om en "meget sterk vekst" i Sverige, noe som tilskrives en generelt sunn økonomisk utvikling i landet, og en sterk vekst på Stockholmsbørsen - spesielt for svenske teknologi- og Internett-aksjer. Over ti meglerhus i Sverige tilbyr nå online-tjenester, og omlag halvparten av dem er rene Internett-meglere, ifølge analysebyrået.

Det tyske markedet spås av IDC å få en sterkere vekst enn ellers i Europa, selv om britene kan skilte med Europas største og mest konkurranseutsatte finansmarked, lavere infrastrukturkostnader og en mer "risikosøkende" befolkning hva finansiell handel angår. Storbritannia havner derfor på tredjeplass over Europas største online aksjehandelsmarkeder, skriver IDC.

Frankrike, som i enkelte miljøer har fått stempelet som Europas Internett-sinke, er slett ingen etternøler hva online aksjehandel angår. Landet har i en årrekke tilbudt elektroniske finanstjenester via det godt utbygde Minitel-nettet, og landet vil også gjøre seg gjeldende på Internett etter hvert, mener IDC, som ved utgangen av 1999 hadde registrert et tyvetall italienske online-meglere, der de fleste har sitt utgangspunkt i etablerte bankvirksomheter.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.