RESULTATERFINANS

Mangel på arbeidskraft mer alvorlig enn Asia-krise

Mandag falt Tandberg Data-aksjen med 11,6 prosent som en reaksjon på turbulensen i de asiatiske markedene. Avtroppende administrerende direktør, Jon E. Bjørstad, mener likevel at effekten av krisen er minimal for selskapet. Mer alvorlig er den skrikende etterspørselen etter arbeidskraft til produksjonen.

Eirik Flaa
13. jan. 1998 - 16:46

Et frenetisk aksjemarked sendte mandag Tandberg Data-aksjen ned med 11,6 prosent på grunn av frykt for at krisen i de asiatiske markedene forsterkes.

Tandberg Data har 14 prosent av salget nettopp i Asia-regionen, og når Oslo Børs' IT-indeks falt med 7,9 prosent var Tandberg Data naturlig nok et av selskapene som fikk mest juling. Avtroppende administrerende direktør i Tandberg Data, Jon E. Bjørstad, mener likevel at krisen ikke vil ha den helt store effekten for selskapet.

- Hittil har vi merket svært lite til urolighetene, og jeg kan ikke se at Asia-krisen vil få spesielt dramatiske konsekvenser for oss, sier Bjørstad til digi.no. Han mener mangelen på arbeidskraft i Norge er langt mer alvorlig.

- Foreløpig har vi vært heldige, men dersom situasjonen ikke bedrer seg kan det bli et problem, sier Bjørstad, som opplyser at arbeidskraftmangelen både gjelder blant produksjonsmedarbeidere og ingeniører. Utflagging av produksjonen er imidlertid ikke en løsning selskapet ser på som særlig aktuell.

- Vår målsetting er å få mer komplette moduler fra våre underleverandører for å redusere behovet for arbeidskraft i produksjonen. Å flytte produksjonen utenlands er foreløpig ikke på agendaen, sier Bjørstad. Han sier at selskapets båndstasjoner i dag er innom produksjonsavdelingen i én time, og lønn utgjør omtrent ti prosent av produksjonskostnaden. En eventuell flytting av produksjonen til et asiatisk lavkostland ville trolig spart selskapet for omlag 100 kroner per produktenhet.

- Samtidig ville vi fått store økninger i reiseutgiftene, og i tillegg måtte vi hatt to sett med ingeniører, sier Bjørstad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.