Mangel på deler kan øke bærbare-prisene

Mangel på en rekke komponenter til bærbare vil trolig både øke prisene og skape forsinkelser på bærbare fremover.

Mangel på en rekke komponenter til bærbare vil trolig både øke prisene og skape forsinkelser på bærbare fremover.

Prisene på bærbare maskiner har falt drastisk det siste året. I Norge kan man nå få kjøpt en bærbar billig-PC helt nede i 4.000 kroner. Det er riktignok ikke noe for de avanserte PC-brukerne, men for mange som bare skal skrive dokumenter, sjekke e-post og surfe litt rundt på nettet kan det være godt nok.

Nå kan det imidlertid se ut som at dden voldsomme prisnedgangen stanser opp, og kanskje til og med snur til å bli en prisoppgang.

Verdens nest største produsent, taiwanske Compal Electronics, melder ifølge Taipei Times at de ikke klarer å ta unna sine bestillinger på grunn av mangel på komponenter. Compal bygger maskiner for flere av de største PC-leverandørene.

Det er ikke bare en enkelt komponent som er i manko. Det er for få LCD-skjermer, batterier, prosessorer og minnebrikker til at selskapet klarer å levere nok til å dekke sine bestillinger. Av 5 millioner bærbare maskiner som er i bestilling, klarer selskapet bare å levere 4,6 millioner.

Compal er blant annet underleverandør for PC-gigantene HP og Dell, så dette vil merkes godt over hele verden i form av forsinkede leveranser.

Som alltid i en verden basert på markedskreftene er det en sammenheng mellom tilbud og etterspørsel. Når tilbudet er lavere enn etterspørselen går prisen opp. Sånn sett er det ikke bare negativt for Compel at de ikke klarer å levere nok. Det vil gi selskapet muligheten til å ta økte priser på fremtidige ordrer.

I en bransje med så knappe prismarginer som PC-bransjen, vil den prisøkningen nædvendigvis måtte belastes sluttkundene.

Til toppen