Mangel på Xbox åpner for svartebørs-salg

Kø og et begrenset antall maskiner åpnet umiddelbart et svartbørs-salg av Xbox etter lanseringen i går.

Kø og et begrenset antall maskiner åpnet umiddelbart et svartbørs-salg av Xbox etter lanseringen i går.

På Cuba er det en jobb å stå i kø for å få handle varer, og det er helt akseptert at en plass langt fremme i køen selges til noen som har dårlig tid og mer penger. Nå ser denne praksisen ut til å ha spredt seg til nabolandet USA, riktignok med en del modifikasjoner.

I går startet nemlig salget av Xbox 360 i USA, og de første boksene ble revet bort. Men en del av dem som kjempet seg frem i køen var ikke først og fremst spillentusiaster, de skulle tjene penger på køståingen sin.

Allerede de første tolv timene ble det nemlig lagt ut og solgt rundt 1.800 Xbox 360-maskiner på Ebay, opplyser selskapet til Associated Press. Noen av salgene gikk for tusenvis av dollar.

Butikkjeder åpnet dørene klokken 12 om natten tirsdag for å gi entusiaster den nye Xboxsen så fort som mulig, men spillerne var altså ikke de eneste som holdt seg våkne.

Utpå dagen var maskinene solgt ut både hos Amazon.com, og på nettstedet til Circuit City Stores, Best Buy og Walmart Stores. Best Buy sier maskinene også var utsolgt i de fleste fysiske butikkene.

Køståingen ser ut til å ha blitt lønnsom for de fleste. For mens butikkprisen er 400 dollar for en komplett pakke, og 300 for billigpakken, gikk maskinene gjennomsnittlig for 660 dollar på Ebay, og noen pakker gikk for så mye som 2.500 dollar. Prisen varierte enormt.

Dette er ikke første gang Ebay-kjøpmenn benytter seg av muligheten til å tjene noen kroner når noe nytt kommer på makedet i for lite antall. Selskaper som Microsoft må ha en konsistent prispolitikk, men på Ebay og andre auksjonstjenester kan slike periodevise skjevheter mellom tilbud og etterspørsel utnyttes.

Til toppen