Manglende datamuligheter i nytt TV-nett

NRK og TV 2 åpnet for dataoverføring i fremtidens TV-nett, men nettet er enveis og IKT-Norge-sjef Per Morten Hoff forstår ikke hva dette skal brukes til.

Stortinget har utsatt beslutningen om en mulig utbygging av digitalt TV-nett til i år. Åpenbart synes ikke Stortinget, i likhet med store deler av IKT-bransjen, at fordelene var så klare at milliardprislappen kunne svelges.

Norges Television, eid sammen av NRK og TV 2, må derfor trå vannet fremover.

I et forsøk på å forlenge listen av fordeler og muligheter, uttalte derfor nylig Nordisk Television-sjef Tor Fuglevik at han vil åpne nettet for dataoverføringer. Dette reduserte - til å begynne med - kritikken tidligere kritikere som Per Morten Hoff og IKT-Norge.

Men nå begynner Hoff å bli mer kritisk.
- Utspillet fra Fuglevik var positivt, men på et seminar på Stortinget sist torsdag trakk NRK-sjef John. H. Bernander mye av dette tilbake. Bernander sa til stortinget at man hadde sendt inn en søknad om et nett for digitale TV-sendinger og stod fast ved denne, forteller Hoff til digi.no.

Årsaken til Bernanders manøver kan ha vært et raskt lite regnestykke på kapasiteten og mulighetene det digitale bakkenettet ville tilby IKT-bransjen og andre interesserte.

På hver digital TV-mast vil det stå opp til tre antenner som hver kan overfør seks kanaler av fire-fem megabit i sekundet. Blir nettet bygd, men ikke klarer å få nok TV-kanaler, vil selv en ledig antenne bare kunne sende ut 24-30 MBit.

Men signalet går bare en vei - både antennene på masten og på husveggen din har ingen mulighet til trafikk den andre veien. Skal du velge en videostrøm eller laste ned en fil, må du koble TV-mottakeren til telenettet og sende signalet den veien. Hadde dette fungert, vil dessuten 24-30 MBit bare gi noen håndfull brukere en meningsfylt nedlastningsfart når de spør etter forskjellige filmer, spill eller annet innhold.

- Vi er litt tilbake til start. Nå må Nordisk Television konkretisere hva de mener datamulighetene skal kunne brukes til, men det er vanskelig å se at dette skal gi noe meningsfylt, sier Hoff til digi.no.

Hvis ikke, indikerer Hoff, vil bransjeforeningen som representerer de aller fleste IKT-bedriftene i Norge, si nei til bygging av et digital TV-nett.

Til toppen