JUSS OG SAMFUNN

Maratonhøring om DLD

Stortingets transportkomité trenger fire dager for å begynne å gjøre opp sin mening.

Bilde: Marius Jørgenrud

Oslo (NTB-Per Christensen): Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget legger opp til maratonhøringer om datalagringsdirektivet i begynnelsen av februar. Flere medlemmer av regjeringen vil bli innkalt.

Komiteen besluttet tirsdag enstemmig å velge Høyres Ingjerd Schou til saksordfører for behandlingen av regjeringens forslag om å innføre direktivet i norsk lov.

– Ettersom Høyres stemme vil bli avgjørende i saken, er det naturlig for oss å ta saksordføreransvaret, sier Schou. Hun representerer Østfold Høyre som er sterkt imot EU-direktivet.

Venstre, som er representert i transport- og kommunikasjonskomiteen, er svært tilfreds med at Schou blir saksordfører. Nestleder Helge Solum Larsen sier han forventer at Schou lytter til sitt eget fylkeslag.

Mange spørsmål
Høyre har tidligere gjort det klart at regjeringens forslag ikke får støtte slik det nå foreligger. Det første Schou vil gjøre er å sende departementet en utførlig liste med spørsmål for å klargjøre proposisjonen.

Høyre har ennå ikke tatt stilling til direktivet, og flere fylkeslag og en håndfull stortingsrepresentanter er sterkt imot.

Komiteens leder, KrFs Knut Arild Hareide, sier at regjeringens syn er uavklart, ettersom både SV og Sp tok dissens.

– Jeg forventer at de regjeringsmedlemmer vi anmoder om å delta, faktisk vil komme. Vi legger opp til bred høring, der mange berørte parter vil komme til orde og bli utspurt. Både det faglige innholdet og den økonomiske siden av regjeringens forlag trenger avklaring, sier Hareide til NTB.

Fire dager
Høringen blir en omfattende øvelse. Hele fire dager er satt av. Det begynner 31. januar og fortsetter 1. februar, 8. februar og 9. februar. Schou opplyser at komiteen sikter seg inn mot avgivelse av innstilling 7. april og at saken behandles og voteres over i Stortinget før påske.

Hareide sier at komiteen vi følge godt med i den revisjon av direktivet som pågår i EU parallelt med behandlingen i Stortinget.

Komiteen vil at både samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og settejustisminister Grete Faremo (Ap) skal forklare seg og svare på spørsmål. Faremo møter for Knut Storberget som har pappapermisjon ut mars. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.