Markedet åpent for innovatører

En av pionérene på Internett-telefoni, Jeff Pulver, mener nye aktører har minst like gode muligheter til å levere telefonitjenester på Internett som de etablerte. Han spår at 15 prosent av dagens taletelefoni går over internettbaserte system i år 2005.

Jeff Pulver etablerte "Voice on the Net" etter at flere at de største amerikanske telekomselskapene ba de amerikanske telemyndighetene (FCC) å rett og slett forby vanlig telefoni over Internett. I dag er en rekke selskap med i koalisjonen som først og fremst arbeider for standarder for taletelefoni på Internett.

Pulver er i Norge som følge av at Ericsson og Telenor Nextel har lagt et ukjent pengebeløp på bordet for at Pulvers konferanse "Voice on the Net" blir arrangert i Norge i juni neste år. Tre konferanser er allerede gjennomført, med den første i fjor høst med 200 deltagere. Pulver sa på et presseseminar fredag at interessen er voldsom. Konferansen i vår samlet 400 deltagere og i september kom 900 deltagere fra alle kontinenter.

Med sin bakgrunn fra blant annet Wall Street har Pulver jobbet intenst for mulighetene å bruke Internett til telefoni.

- Konferansene arrangeres i første rekke for å nå ut med informasjon til folk om Internett-teknologi, sier Pulver. - Til neste år flytter vi konferansen til Europa og Oslo. Her ser vi at mye av den teknologien vi snakker om allerede er tatt i bruk, blant annet av Telenor Nextel, sier han.

Pulver mener Internett-telefoni er den tredje revolusjonen innen telefoni, etter offentlige fasttelefoni og så mobiltelefoni.

- Teknologien bak Internett-telefoni er noe jeg første gang så som analytiker på Wall Street. Dette har gått fra hobby-rommet til satsingsområde for de største telekomaktørene, sier Pulver, som mener en felles standard er det viktigste målet som er nådd. Det var en vendepunkt da Intel og Microsoft valgte å støtte teknologien i juni 1996.

- Vi ser i dag at mange telekomselskap tar overpris på mange av sine tjenester. Med Internett-telefoni vil vi unngå det. Jeg vil kunne starte i telekombransjen med 10 millioner dollar, sier Pulver, som mener teknologien gir muligheter både for de eksisterende telekomaktørene og for de nye.

Til toppen