ANALYSER

Markedet har mistet troen på Microsoft

Markedets forventninger til Microsofts fremtidige fremgang er bare litt høyere enn for Sun.

8. mai 2006 - 10:42

Verdens største programvareselskap, Microsoft, leverer fortsatt vekst og overskudd som andre selskaper bare kan fantasere om. Selskapet har gjort gründeren Bill Gates til verdens rikeste mann og selskapet kan skilte med en lang rekke dollar milliardærer blant de ansatte.

Men hvis det gamle ordtaket om at «markedet alltid har rett» stemmer, så kan det se ut som at Microsofts fremtid ikke ser så bra ut lenger.

Børsverdien på et selskap bestemmes mer av de fremtidige forventningene enn av selskapets underliggende verdier og nåværende resultater. Selskaper kan prises høyt hvis markedet tror på en rosenrød fremtid, selv om selskapet ikke presterer på det nivået i dag.

Etter at Microsoft la frem fremtidsprognoser der de presenterte økte utgifter blant annet for å ta igjen Googles forsprang, reagerte markedet med å sende aksjekursen ned.

Fredag ble Microsoft aksjen handlet til en kurs som tilsvarer en P/E på 18,5. P/E står for Price/Earnings (aksjepris/overskudd) og er et mye brukt måltall blant aksjeinvestorer for å vurdere om en aksje er høyt eller lavt priset. En P/E på 10 tilsvarer at prisen på aksjen skal kunne betale seg i løpet av ti år hvis resultatet er stabilt over hele perioden og hvis man ser bort fra underliggende verdier.

Til sammenligning er gjennomsnittlig P/E for programvareselskapene på Nasdaq-børsen 32,3. Under dotcom-tiden var det ikke uvanlig med en P/E på over 50 og noen nærmet seg også 100. Flere har reagert på den skyhøye prisingen til Google. De handles nå på børsen til en P/E på hele 69,3. Det betyr at markedet forventer en kjempekraftig vekst videre også. Et selskap som mange analytikere har stilt spørsmålstegn ved, er Sun Microsystems. De handles til en P/E på 17, noe som er like under Microsoft.

En lav P/E er ikke ensbetydende med at markedet har mistet fullstendig troen på selskapet.

Etter hvert som et selskap blir større, slår loven om de store tall inn. Det er vanskeligere å doble fra en milliard enn fra en million. Microsoft har blitt et gigantisk selskap med mange milliarder i omsetning og må hvert år vokse tilsvarende størrelsen på et selskap som Adobe, bare for å innfri dagens relativt lave forventning.

Den samme problemstillingen har også IT-giganten IBM støtt på. Der forventer markedet en jevn og rolig vekst fremover og på børsen handles IBM til en P/E på 16,1.

Selv om markedet alltid har rett, så endrer markedet mening veldig ofte og veldig raskt. Microsoft er fortsatt en pengemaskin og dersom man tror på Steve Ballmers utsagn om at de beste årene ligger foran selskapet, så er selskapet billig på børsen for tiden.

P/E verdien for noen av de største og mest kjente IT-selskapene:

Microsoft: 18,5

SAP: 36,1

Google: 69,3

IBM: 16,1

Oracle: 24,2

Sun: 17,0

Adobe: 33,0

Yahoo: 25,9

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.