KARRIERE

Markedet skriker etter IT-eksperter

Noen typer kompetanse er spesielt ettertraktet.

Bilde: Illustrasjonsfoto: Per Ervland
22. feb. 2011 - 07:23

En rekke IT-bedrifter melder om problemer med å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Samtidig forbereder mange av de store konsulentselskapene massive ansettelsekampanjer.

- IBM Norge er absolutt i rekrutteringsmodus, sier pressekontakt Ingvild Grimstad til digi.no.

De regner med å vokse fra dagens 900 til rundt tusen ansatte i løpet av året. IBM trenger alt fra selgere til IT-arkitekter og SAP-konsulenter for å dekke behovet.

Søker mangfold

Informasjonshåndtering, -analyse og nettskykompetanse er alle viktige forretningsområder for dem. De venter også vekst og ytterligere behov for kompetanse knyttet til sektororienterte bransjer som olje og gass, energi, helse og retail.

- Vi trenger bredden, og rekrutterer både seniorer med bransjekunnskap, men også nyutdannede. Jeg kan også fortelle at vi ser på å ansette folk med funksjonshemming, hvis den sjansen byr seg – og de besitter kompetansen vi etterlyser, sier Grimstad.

- Stort trykk

Cap Gemini er i ferd med å planlegge og lansere en større ansettelseskampanje.

– Det er et stort trykk i markedet, og vi har mange spennende oppdrag. Vi har fått opp dampen på rekruttering og har et stort behov for nye konsulenter, både erfarne folk og rett fra skolebenken, sier Cap Gemini-direktør Roar Wiik Andreassen til digi.no.

Ambisjonen deres er å hente inn nærmere 150 nye i år, opp fra dagens 550 IT-konsulenter. Andreassen nevner særlig Microsoft med database og Sharepoint, Oracle-kompetanse innen database og mellomvare, .Net og Java-utviklere som stillinger de trenger å fylle.

De ser også etter erfarne IT-prosjektledere, samt kompetanse på datavarehus, business intelligence og informasjonshåndtering.

- Vi registrerer at det er en utfordring å skaffe folk med riktig kompetanse, men får inn gode kandidater på de fleste fagområdene vi trenger. Java og Microsoft-kompetanse ser det ut til å være spesiell stor etterspørsel etter, sier Andreassen.

De dyktige folkene bare flytter på seg i markedet. Det er egentlig ingen ledige. Press på lønninger

Logica har ennå ikke besluttet hvor mange ansatte de trenger, men anslår at det dreier seg om rundt 30-50 nye. Selskapet oppgir at de har behov for betydelig mer ressurser. Behovene ligger både på salg til marked, prosjektledelse og IT-konsulenter.

- Det er et økt behov i markedet og prosjektene våre vokser, sier salgsdirektør Espen Bergby. Han forteller at Logica har et ekstremt behov etter Microsoft-kompetanse innen ERP og CRM, samt prosjektledere.

- De dyktige folkene bare flytter på seg i markedet. Det er egentlig ingen ledige. Dette fører til en kostspiral med press på lønningene, sier Bergby som opplever at det er langt mer trykk i jobbmarkedet nå sammenlignet med i fjor.

Også Accenture som er landets største IT-konsulentselskap med totalt rundt 1000 ansatte har et sterkt behov for flere hoder. De ser både etter spisset IT-ekspertise og rådgivere med teknologiforståelse.

Accenture ønsker imidlertid ikke å komme med konkrete rekrutteringsmål, men sier at de ansetter fortløpende etter behov.

- Det er vel ingen bombe at vi trenger dyktige folk med solid kunnskap og erfaring innen SAP. Innen Java trenger vi både arkitekter og rene programmerere. Det samme gjelder Microsoft, sier kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen.

Videre har de behov for nyansettelser med kompetanse på Oracle, infrastruktur og nettverk (nettsky), informasjonsikkerhet og service management (ITIL).

- Det viktigste er at kandidatene har solid kunnskap og erfaring. Vi ansetter folk med erfaring men også studenter fra høgskoler og universitet, sier Andersen.

Steria skal i kjent stil også rekruttere mange i dette kalenderåret. Selskapet hadde ved årsskiftet 530 IT-konsulenter og varsler kraftig vekst i bemanningen.

- Vi rekrutterte 150 nye i fjor og legger opp til tilsvarende økning også i 2011. Med det vi vet om forretningssituasjonen nå er vi veldig optimistiske. Vi har også allerede en del nye folk på vei inn, sier HR-direktør Solfrid Skilbrigt.

De trenger folk i et dusin ulike fagdisipliner, med hovedvekt på systemutvikling. Særlig stort er behovet på Java, men Steria trenger også nye prosjektledere og infrastrukturkonsulenter med Microsoft-, Oracle- og Citrix-kompetanse.

- Det er stor etterspørsel på denne typen kompetanse. Det er mulig å få tak i folk, men det krever en stor innsats å finne de rette. Vi har for øvrig også annonsert i det svenske markedet for å fylle stillinger her i Norge, sier Skilbrigt.

I tillegg til prisspiralen fører det umettede markedsbehovet også til et økt press på outsourcingstjenester. Det finnes rett og slett ikke nok kvalifisert arbeidskraft i Norge.

- Andelen av et prosjekt som er satt ut til utlandet begynner i enkelte tilfeller å bli 100 prosent, sier Eirik Andersen i Accenture.

Han erkjenner at konkurransen om de klokeste hodene er steintøff, og at lønningene presses oppover, men påpeker at det også er andre forhold som spiller inn i konkurransen.

- Det handler om lønn, men det handler også om talentutvikling. Måten man jobber på, og muligheten til å få lov til å bli dyktig på det du driver med er også viktig, sier Andersen.

Stillingsmarkedet vokser

Veksten i antallet ledige IT-stillinger har vært påpekt av bemanningsbyråene en stund allerede. Nettstedet Rubrikk.no, som samler ledige stillinger fra ulike rubrikktjenester og IT-selskapenes hjemmesider, bekrefter utviklingen.

Per februar 2011 kan de vise til 1.555 ledige IT-stillinger, en oppgang på 38 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Disse tallene inkluderer imidlertid ikke mange av de planlagte utlysningene som digi.no viser til i denne saken.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.