Markedet svikter for Evercom, men ikke for REC og Cinet

Den store PC-produsenten Evercom varsler underskudd, noe de mener skyldes en svikt i hele det norske PC-markedet, men konkurrentene har ikke oppdaget at det er noen svikt, og stiller seg uforstående til denne forklaringen fra Evercom.

Den store PC-produsenten Evercom varsler underskudd, noe de mener skyldes en svikt i hele det norske PC-markedet, men konkurrentene har ikke oppdaget at det er noen svikt, og stiller seg uforstående til denne forklaringen fra Evercom.

Den store norske PC-produsenten Evercom sendte i dag ut en profitwarning der selskapet varsler om et underskudd på 6,5 millioner kroner. Selskapet skylder for det meste på hva de mener er en svikt i det norske PC-markedet og jordskjelvet på Taiwan. Bare deler av underskuddet skyldes interne forhold.

Evercom mener det norske PC-markedet faller og skylder på to faktorer som forsterker hverandre: Svekket etterspørsel og prispress. Den lavere etterspørselen rammer Evercom også i Danmark og Sverige. I Sverige har PC-salget falt i år etter at mange av de store bedriftene gjennomførte sine hjemme-pc-innkjøp i fjor.

Evercom legger også deler av skylden på underskuddet på jordskjelvet i Taiwan. Da digi.no i forrige uke etter jordskjelvet snakket med Evercom, fortalte selskapet at særlig prisene på minnebrikker ryker i været. Men nå sier Evercom at de har bestilt det de trenger for det viktige julesalget, men prisene kan gå opp også på andre komponenter.

Les om økte PC-priser etter jordskjelvet:Den norske PC-produsenten innrømmer at det har gått med uventet mye tid på flyttinger, ansettelse av Christian Paulsen som ny konsernsjef og oppkjøpet av det danske Datagrossisten.

At Evercom skylder på et svakere marked, minner om da Compaq gjorde det samme tidlig i vinter og toppsjef Eckhard Pfeiffer måtte gå (se sak under). For i likhet med Compaq den gang, får ikke Evercom støtte av sine største konkurrenter.

- Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i bildet Evercom tegner for det norske markedet. I tredje kvartal solgte vi 40 prosent mer enn i samme periode i fjor, sier Rolf Sværen, administrerende direktør i Rec Computers til digi.no. Han mener Evercom og Rec kan sammenlignes fordi de begge primært selger PC-er til små og mellomstore bedrifter.

Men Sværen innrømmer at han er nervøs for jordskjelvet i Taiwan.

- Vi betalte nylig 300 kroner for en 64 MB minnebrikke, nå er prisen oppe i 1200 kroner, forteller Sværen. Jordskjelvet kunne ikke ha kommet på et verre tidspunkt fordi fjerde kvartal er så viktig.

Getronics Cinet, den største norske PC-leverandøren, stiller seg like undrende til Evercoms påstander om et sviktende marked.

- Vi har ikke sett noe til en svikt i PC-markedet, og har i tredje kvartal kapret flere store hjemme-PC kontrakter, sier markedssjef Geir Havnelid. Han bekrefter at minneprisene stiger, men mener dette ikke vil bre seg komponenter som hovedkort og harddisker. Så langt tror vi ikke det skal dukke opp noen problemer for julesalget, sier han.
Til toppen