KORTNYTT

Markedsplassen IBX vinner storkontrakt

Entreprenørselskapet Skanska velger IBX på leveranser av innkjøpsløsninger. Kontrakten kan ha en verdi av 120 millioner kroner.

3. mars 2004 - 08:49

I sterk konkurranse med Oracle, var det den nordiske markedsaktøren IBX som vant storkontrakten med entreprenørselskapet Skanska, som er Nordens største entreprenør med 150 milliarder i omsetning og 73.000 ansatte. Nå vil selskapet effektivisere sine innkjøp.

Avtalen innebærer at IBX skal levere en helt ny elektronisk infrastruktur og programvarer for rundt 6.000 sluttbrukere. Systemet rulles først ut i Sverige, for så å bli implementert i Skanskas virksomheter i Norge, Danmark og Finland.

Løsningen vil bli knyttet opp mot den elektroniske markedsplassen til IBX. Implemeneringen skal ferdigstilles i 2005, men avtalen har en varighet på fem år.

I Norge vil de begynne implementeringen i fjerde kvartal.

Skanska har valgt å bruke Oracles ebusiness suite som forretningssystem. Oracle tilbyr tilsvarende løsninger på innkjøpssiden, og var med i kampen om å levere dette. Men de tapte mot IBX som baserer sine løsninger på teknologi fra blant annet SAP og Commerce One.

IBX vokser stadig som en operatør av markedsplass og leverandør av innkjøpsløsninger. Hver måned omsettes det varer og tjenester for mellom 1,5 til 2 milliarder kroner over selskapets markedsplass. De største bidragsyterne til denne omsetningen er Ericsson, Volvo og SEB banken.

Norske ehandel.no er blant brukerne av denne markedsplassen. Dette er den norske stats initiativ om å samordne innkjøpene til offentlige virksomheter på en elektronisk markedsplass. De har imidlertid ikke lykkes i samme grad.

Tidligere var det populært å basere driftsinntektene fra markedsplasser på transaksjonsgebyr. Tanken var at jo større omsetning jo mer ville markedsplass-leverandørene tjene. Slik er det ikke lenger. Nå er omtrent all inntektene til IBX basert på en fast pris hver måned.

IBX omsatte for 93 millioner svenske kroner og nådde sin målsetning om break-even. Driftsresultatet ble nemlig null kroner.

Men de vokser fortsatt. IBX tror 2004 vil gi en vekst på 30 til 40 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.