Maskinen som er umulig å hacke

Oracle gir seg ikke og har lansert en ny Network Computer. Maskinen er av gode grunner nesten umulig å hacke.

Oracle gir seg ikke og har lansert en ny Network Computer. Maskinen er av gode grunner nesten umulig å hacke.

Oracle-sjef Larry Ellison ble møtt med mye hån og latter da han i 1995 påstod at han skulle lansere en datamaskin som kostet noen tusenlapper. Den gang fikk du ikke en maskin under 10.000 kroner. Den første Network Computer-maskinen (NC) var forut sin tid, men til og med Microsoft har i etterkant innrømmet at Ellison hadde rett.

Siden den gang har PC-prisene falt jevnt og trutt samtidig som leverandører som Intel og Compaq har lansert enkle Internett-maskiner etter samme modell som NCen. Nå når markedet er blitt virkelighet prøver derfor Oracle seg igjen.

Oracle har gjennom datterselskapet Nic lansert en ny Internett-maskin som er enda billigere enn Intels "dot.station" og Compaqs "AI-1"-maskin. Dette skyldes at prislappen er 200 dollar (1.800 kroner) og det er uten bindingstid til noen Internett-leverandører slik Intel og Compaq tvinger deg til.

Maskinen er da også beskjedent utstyrt med en 266 Mhz Pentium-prosessor. men den har 64 Mb minne, et 56 Kbit modem, to USB-proter og 4 Mb Flash-minne. Den lave prislappen er en ting, men Nic markedsfører også maskinen med argumentet om sikkerhet.

For Linux-operativsystemet og Netscape ligger på en CD. Oppstart fra CD-platen går raskere enn oppstart av Windows fra en harddisk og CD-stasjonen kan låses. Maskinen er derfor svært tukle- og hacker-sikker. Den kan ikke laste noe annen programvare og inneholder ikke noe data, den skal kun brukes som en terminal mot lokale servere eller servere på Internett.

Maskinen blir derfor fremstillt som det perfekte verktøy for skoler og andre som har mange uerfarne brukere og få, men like lite erfarne IT-sjefer.

Til toppen