BEDRIFTSTEKNOLOGI

Masseflukt fra OpenOffice.org

Store deler av det tyske miljøet snur ryggen til Oracle.

Oracle håndtering av OpenOffice.org-prosjektet mangler støtte i deler av i fellesskapet. Allerede i september ble The Document Foundation stiftet for lede utviklingen av kontorprogramvaren i en annen retning enn den Oracle sikter mot. Fordi Oracle eier rettighetene til varemerket OpenOffice.org, har produktet som den nye stiftelsen står bak, fått det foreløpige navnet LibreOffice.

I helgen kunngjorde 32 tyske medlemmer av OpenOffice.org-fellesskapet at de i stedet vil fokusere på å markedsføre og utvikle LibreOffice. Blant de 32 finner man blant annet medlemmer av den tyske styringsgruppen for OpenOffice.org, samt utviklere, oversettere, markedsansvarlige og dokumentasjonsforfattere.

I et åpent brev til OpenOffice.org-fellesskapet skriver Jacqueline Rahemipour, fram til nå styremedlem i OpenOffice.org Deutschland e.V, at selv om OpenOffice.org har vokst betydelig i løpet av de ti første årene den har eksistert, noe hun mener skyldes samarbeide mellom utviklere sponset av Sun og senere Oracle og frivillige, så har samarbeidet også ført til begrensninger.

– Dette er steder hvor ideer for videreutvikling av arbeidsplattformen, design eller markedsføring ikke passer overens med ideene til hovedsponsoren, eller bare ikke har blitt adressert eller implementert fordi den ansvarlige eller kvalifiserte instansen ikke har tatt noen beslutning. Dette har ført til og fører fortsatt til unødvendige misforståelser og diskusjoner. For å omgå disse begrensningene må prosjekt utfolde seg og krever et uavhengig organ, en stiftelse, skriver Rahemipour.

Hun hevder at Oracles respons på opprettelsen av stiftelsen har vært at arbeidet med OpenOffice.org skal foregå som tidligere.

– Resultatet er nå den nylig postulerte interessekonflikten for medlemmer av fellesskapet som leder eller representerer prosjektet, men som ikke synes det er nok «å arbeide som vi alltid har gjort», skriver Rahemipour.

På vegne av alle de 32 skriver Rahemipour at de vil gi fellesskapet og programvaren det utvikler en mulighet til å utfolde seg.

– Derfor vil vi fra nå av støtte The Document Foundation og vil – som et team – utvikle og promotere LibreOffice.

Tyske utviklere har helt siden starten vært sentrale i utviklingen av OpenOffice.org. I 2000 ble kildekoden til StarOffice, utviklet av tyske StarDivision, gjort til åpen kildekode av Sun, som kjøpte StarDivision i 1999. OpenOffice.org ble basert på kildekoden til StarOffice, mens senere versjoner av Suns StarOffice har vært delvis basert på OpenOffice.org.

Etter oppkjøpet av Sun har Oracle døpt om StarOffice til Oracle Open Office.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.