Masselansering av superprosessorer

En rekke store prosessorprodusenter vil avduke kommende prosessorer under en konferanse om integrerte kretser i februar neste år. digi.no gir deg nyhetene allerede i dag.

En rekke store prosessorprodusenter vil avduke kommende prosessorer under en konferanse om integrerte kretser i februar neste år. digi.no gir deg nyhetene allerede i dag.

IEEEs International Solid-state Circuits Conferance (ISSCC) er blant de viktigste konferansene innen databrikkeindustrien. På konferansen informerer mange av produsentene om sine nye teknologier og kommende produkter. Under årets konferanse ble blant annet Motorolas G4-prosessor avduket - selv om det drøyde omtrent et halv år før den kom på markedet.

Konferansen i februar 2000 ser ikke ut til å bli mindre spennende. En rekke nye prosessorer og prosessorutgaver vil bli avduket.

Motorola vil avsløre deler av teknologien bak den kommende G4+-prosessoren. Dette vil være etterfølgeren til dagens G4-prosessor (PowerPC 7400). G4+ ser foreløpig ut til å kunne få en klokkehastighet på mellom 700 og 780 MHz. Prosessoren vil ha et integrert. sekundært hurtigminne på 256 kilobytes og støtte for et tertiært hurtigminne på inntil to megabytes som opererer med halvparten av hastigheten til resten av prosessoren. I tillegg har prosessoren to primære hurtigminner på 32 kilobytes, ett for data og ett for instruksjoner.

G4+ vil være laget med en 0,18 mikron kobberprosess. Sammen med dypere pipeliner og redusert strømforbruk muliggjør dette økningen i klokkefrekvensen. Når antallet prosesseringsenheter økes fra to til fire, vil prosessorer i forbindelse med mange vanlige oppgaver i tillegg kunne utføre dobbelt så mange instruksjoner per klokkesykel. Andre forbedringer som vil påvirke ytelsen er bedre utnyttelse av de fire Altivec-enhetene og fire ganger så bred buss til det sekundære hurtigminnet.

Prosessoren vil forøvrig støtte minnestørrelser opptil 64 GB ved hjelp av 36-bits adressering.

Når G4+ vil dukke opp på markedet, er ukjent. Men holder den samme tidsrammer som G4, vil det først skje neste høst.

Også IBM vil presentere nye PowerPC-modeller ved ISSCC. De to prosessorene det er snakk om er begge basert på 64-bits arkitektur, men er ellers relativt forskjellig laget.

Den ene er en 660 MHz SOI-prosessor (Silicon on Insulator) med kobberledere. Denne er laget med en 0,18 mikron produksjonsprosess som skal være 20 prosent raskere enn dagens utgave.

Den andre PowerPC-prosessoren IBM skal presentere er en 1 GHz- prosessor med en kort pipeline, såkalt single-issue. Også denne prosessoren benytter kobberledere, men er laget med en 0,22 mikron prosess som effektivt skal gi linjebredder på 0,12 mikron. Designen bruker bortimot bare dynamiske kretser og inkluderer 64 kilobytes med hurtigminne, adressetolkingsenheter og en flyttallsenhet med dobbel presisjon.

I tillegg til PowerPC-prosessorene vil IBM også presentere en 760 MHz G6 S/390-prosessor. Denne er laget med samme produksjonsprosess som den sistnevnte PowerPC-prosessoren og skal være 27 prosent raskere enn dagens G5-prosessor. Dette oppnås blant annet ved å benytte kobberledere.

Også HPs PA-RISC-prosessor kommer i en ny utgave. Med en klokkehastighet på 600 MHz vil være 20 prosent raskere enn den ennå ikke lanserte 8500-utgaven av PA-RISC. Dette oppnås gjennom å øke ytelsen per klokkesykel samt å forbedre mellomlagringen av data internt i prosessoren.

Compaq og Samsung vil sammen presentere en gigahertz-utgave av Alpha-prosessoren. Denne luftkjølte prosessoren vil fortsatt ha aluminiumsledere og være basert på en .018 mikron prosessteknologi. Effektforbruket vil ifølge selskapene være 65 watt.

Intel vil presentere en 32-bits x86-prosessor basert på en 0,18 mikron prosessteknologi. Også denne prosessoren har aluminiumsledere. Hastigheten oppnås ved hjelp av optimalisering av de elektriske egenskapene og bedre timing.

Som et lite stikk til Intel til slutt, kilder ved AMD har ifølge The Register oppgitt at selskapet vil komme med en gigahertz-utgave av Athlon-prosessoren allerede tidlig i første kvartal av år 2000.

Til toppen