Masseoppsigelser i IT-gigant

Selskapet som holdt lengst på de ansatte etter dotcom-tiden, er blant de første som skjærer til beinet.

Masseoppsigelser i IT-gigant

Selskapet som holdt lengst på de ansatte etter dotcom-tiden, er blant de første som skjærer til beinet.

Den pågående finanskrisen er i ferd med å treffe IT-bransjen hardt og brutalt.

Selskapet som foreløpig ser ut til å treffes hardest, er selskapet som holdt på de ansatte lengst da dotcom-boblen sprakk. Nå må de være blant de første til å gjennomføre store smertefulle kutt i staben.

Sun fortalte fredag at de planlegger å kutte nesten 6.000 stillinger, noe som betyr at selskapet sier opp nesten 18 prosent av de ansatte.

I dotcom-tiden profilerte Sun seg på å være «the dot in dot.com». De har tidligere gjort svært gode penger på å selge store avanserte servere, men en dramatisk salgssvikt på hele 27 prosent det siste kvartalet sender sjokksignaler som selskapet ikke kan ignorere.

- Dette er harde, men nødvendige forandringer, sa Jonathan Schwartz, administrerende direktør i Sun i et intervju med Associated Press på fredag.

Som vanlig for selskaper i USA, steg aksjekursen litt etter at nyheten om oppsigelser ble kjent. Den endte imidlertid bare opp en prosent, noe som kan tyde på at markedet ikke mener at det er nok.

Selskapet har fortsatt mye penger på bok, men IT-giganter som spiller i denne divisjonen er avhengig av at de store kundene har tillit til at de vil eksistere i mange år fremover.

Dette er heller ikke første gang Sun må bruke sparekniven. I løpet av de tre siste årene har selskapet totalt kvittet seg med nesten 7.000 ansatte.

Nå spekuleres det i om HP, IBM eller Dell kan være interessert i å kjøpe Sun. Oracle kan også være en potensiell kjøper, men de har fokusert mer på forretningssystemer i sine mange spektakulære oppkjøp.

I tillegg til oppsigelsene, gjør Sun endringer i organisasjonen. Programvaresatsingene deles i tre forretningsdivisjoner.

Programmeringsspråket Java får sin egen enhet, og det samme får serveroperativsystemet Solaris. Den tredje divisjonen skal satse på å utvikle programvareløsninger for nettskyene som det forventes kraftig vekst for i tiden fremover.

    Les også:

Til toppen