BEDRIFTSTEKNOLOGI

Masseproduserer 3D-modeller av byer

Blom-produkt lover bedre innhold i kommende navigasjonsløsninger.

Blom3D-modell av Universitetet i Oslo
Blom3D-modell av Universitetet i Oslo
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. mai 2009 - 12:17

Norske Blom kunngjorde i dag at selskapet er ferdige med å produsere 40 3D-modeller av byer i Europa. Modellene kalles Blom3D og tilbys med fire ulike definisjonsnivåer.

De enkleste modellene er rene 3D-blokker. I nivået over vises 3D-blokker med tak. Deretter kommer 3D-blokker med tak og tekstur, mens det øverste nivået består av 3D-blokker med virkelige bilder.

Blom3D-modellene skal i første omgang benyttes av Advanced City Models-produktet til Tele Atlas, som eies av TomTom, en av verdens største leverandører av navigasjonssystemer. Det er derfor grunn til å tro at navigasjonsenheter fra blant annet TomTom vil kunne bli utstyrt med slike 3D-modeller i tiden framover.

Blom3D-modeller fra Rostock, vist med de fire ulike detaljnivåene.
Blom3D-modeller fra Rostock, vist med de fire ulike detaljnivåene.

Ifølge Blom produserer selskapet nå Blom3D-modeller av mellom fem og ti byer i uken.

Innen utgangen av tredje kvartal vil Blom3D-modeller av totalt 100 byer i Europa og Nord-Amerika være ferdigstilt. Tele Atlas skrev i en pressemelding nylig at selskapet regner med å kunne tilby 3D-modeller fra hundrevis av byer i løpet av 2010. Dette gjelder også byer i den østlige delen av Asia.

Blom3D-modell av Universitetet i Oslo
Blom3D-modell av Universitetet i Oslo

- Blom har produsert 3D-modeller på kontraktbasis i flere år, men det er først med ferdigstillelsen av Blom3D-modeller for de første 40 byer at selskapet virkelig har nådd en milepæl ved at vi nå har muliggjort for en industrialisering av produksjonsprosessen, sier Håkon Jacobsen, administrerende direktør i Blom, i en pressemelding.

- Blom har som målsetting å være den ledende, globale leverandør av 3D-modeller, både i form av kvalitet og kvantitet, sier Jacobsen.

3D-blokkene med virkelige bilder som Blom tilbyr, er produsert ved å kombinere 3D-blokker og skråstilte flyfoto, basert på selskapets Pictometry-teknologi.

Blom3D vil også blant annet være tilgjengelig for streaming fra selskapet geoserver, BlomURBEX. Dessuten oppgir Blom at 3D-modellene vil kunne brukes i applikasjoner tilknyttet for eksempel land- og byplanlegging, sikkerhet, blålystjenester og geografiske søketjenester.

    Les også:

Blom3D-modell fra Vika i Oslo
Blom3D-modell fra Vika i Oslo
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.